IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчитат стабилизиране на цените на малките жилища в София

Като основни фактори се посочват намаленото строителство на нови апартаменти, възобновеното кредитиране и липсата на наплив от ипотекирани имоти на занижени цени

12:48 | 12.10.10 г. 1
Отчитат стабилизиране на цените на малките жилища в София

Маломерните жилища в София задържат постоянни цени през последните няколко месеца, отчитат от небанковото дружество „Кредитекс & ХипоКредит”, което отпуска кредити срещу ипотека на имоти. 

Според компанията това е първият признак за обръщане на тенденцията на спад при продажните цени и начало на нов възходящ цикъл в този сегмент на пазара. Изводът е направен въз основа на изчисления на текущата доходност от жилищни имоти в София по актуални данни от оценители.

Доходността от един имот представлява съотношението между продажната му цена и потенциалния наем и е показателна за тенденциите на пазара на имоти. В момента продажните цени се стабилизират по-бързо от наемите, което води до спад в текущата доходност от инвестицията в жилищни имоти до 4,29% през първото полугодие на 2010 г. спрямо 4,51% за 2009 г.

Най-отчетливо това се наблюдава при апартаментите с малки квадратури до 50 кв. м, които се намират в предпочитаните столични райони. От компанията очакват това да се усети скоро и при по-големите жилища.

Според анализаторите няколко основни причини стабилизират цените в този сегмент. Една от тях е намаленото строителство на нови апартаменти (с една трета по-малко разрешителни за строеж за последната година според данните на НСИ), което постепенно създава вакуум на пазара и не позволява спад на продажните нива на готовите жилища.

Като друга предпоставка се посочва възобновеното кредитиране, което прави продавачите по-неотстъпчиви при договаряне. Не на последно място влияе и фактът, че очакванията ипотекирани имоти на свръхзанижени цени да залеят пазара не се оправдаха, а в същото време много собственици изтеглиха офертите си за продажба в очакване на по-добри времена.

„Смятаме, че в жилищния сектор имотите в София вече достигат най-ниската точка и прозорливите инвеститори ще се възползват от това, като проучат възможностите за покупка”, коментира Красимир Гумнишки, мениджър „Бизнес кредитиране” в дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Бабини деветини - при липсата на сделки някой си решава да пише поредната поръчкова статия.Колкото до липса на ново строителство - достатъчно е да видим колко построени жилища стоят непродадени и колко недовършени строежи има - точно това не може да се изтъква като фактор в полза стабилизиране или повишение на цени, влиянието е в обратната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още