IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес имотите на Острова били с изчерпан потенциал за инвестиции

Възвръщаемостта от този тип инвестици в средносрочен план във Великобритания ще зависи главно от доходността от наеми, смятат експерти

16:02 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес имотите на Острова били с изчерпан потенциал за инвестиции

Експерти съветват инвеститорите да не увеличават експозицията си към инвестиционни фондове за бизнес имоти във Великобритания, тъй като изгледите за сектора се влошават, а доходността от наеми се понижава до едва 3%, пише FT.

Редица финансови консултанти предупреждават, че възстановяването на британския пазар на бизнес имоти през последните месеци, заради което стойностите на имотите се покачиха с 15,6% през последните 13 месеца, вече е приключило.

По последни данни на индекса на Investment Property Databank (IPD) стойностите са се увеличили едва с 0,1% през август – най-ниският месечен ръст от началото на възстановяването миналото лято.

Поради скоростта на възстановяването частните инвеститори масово се насочиха отново към бизнес имотите в края на 2009 г., но много анализатори смятат, че за в бъдеще едва ли ще бъде регистриран последващ ръст в стойностите.

„Ние приехме по-позитивна позиция относно бизнес имотите по това време миналата година, но сега смятаме, че възстановяването се е изчерпало и капиталовите стойности още веднъж са близо до своя връх“, казва Ейдриън Лоукок, главен инвестиционен консултант в Bestinvest.

Според анализаторите възвръщаемостта в сектора за в бъдеще ще бъде зависима главно от доходността от наеми от имотите в портфолиото на фонда.

Предвид опасенията, че доходността при традиционните фондове за имоти може да се понижи дори още повече обаче, анализаторите твърдят, че в сектора е останала малко стойност в сравнение с други видове инвестиции.

Доходността от наеми продължава да пада, като наемите от търговски площи са се понижили с 9,3% от септември 2008 г. насам. Много анализатори очакват наемите да се понижат дори още повече.

Съществуват опасения също, че делът на незаетите площи ще се повиши, което ще увеличи още повече натиска върху доходността.

Въпреки тези предупреждения обаче повечето консултанти са на мнение, че бизнес имотите и занапред е добре да съставляват част от диверсификацията на инвестиционното портфолио.

Тим Кокърил, директор Проучвания в консултантската компания Ashcourt Rowan, е по-оптимистичен за тези имоти.

„Моето мнение е, че тези фондове в момента показват характеристиките, които се очакват от един фонд за имоти по отношение на ниски нива на корелация с пазара на ценни книжа и облигации и също така ниска волатилност“, коментира той.

По негово мнение инвеститорите трябва да влагат във фондове за имоти, ако имат „скромни“ очаквания за стабилни доходи и по-дългосрочен ръст на капиталовите стойности. „Все още мисля за това като за стабилен начин за диверсификация; бизнес имотите все още имат своето място“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още