IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Празните площи в американските молове намаляха за първи път от три години

Делът на вакантните площи в големите регионални молове в САЩ се е свил до 8,8% през третото тримесечие от 9% през второто

13:34 | 08.10.10 г.
Празните площи в американските молове намаляха за първи път от три години

Нивото на незаетост на търговските площи в щатските молове се понижи през третото тримесечие за първи път от три години, а на моловете от открит тип остава непроменено, след като се повишаваше близо две години, сочат данните на анализаторската компания Reis. От компанията обаче посочват, че е твърде рано да се твърди, че най-лошото е отминало.

„Въпреки че търговските имоти получиха отдих от мащабното влошаване в сектора, е твърде рано да се каже, че пазарът е достигнал дъното“, коментира Виктор Каланог, директор на отдела за проучвания в компанията, цитиран от Ройтерс.

Много търговски вериги имат дългосрочни договори за наем, които скоро изтичат. Слабата щатска икономика може да накара някои наематели да не ги подновят, което би вдигнало нивото на незаетост отново, казва той.

Делът на вакантните площи в големите регионални молове в национален мащаб се е свил до 8,8% през третото тримесечие от 9% през второто, което е първи спад от третото тримесечие на 2007 г. Офертните наеми са останали непроменени на ниво от 38,72 долара на кв. фут (близо 417 долара на кв. метър), след като вървяха надолу седем поредни тримесечия, отчитат още от компанията. Reis не следи реалните нива на наеми в регионалните молове.

В откритите молове, където често основен наемател са супермаркети, нивото на незаетост е 10,9%. Средните офертни наеми остават непроменени на ниво от 19,07 долара на кв. фут (205 долара/кв. м). След като се отчетат различни бонуси като безплатни месеци и други отстъпки, които наемодателите правят, за да привлекат или задържат наематели, реалните нива на наемите са се понижили с 0,% до 16,58 долара на кв. фут (178 долара/кв. м).

През третото тримесечие наемателите в страната са наели повече търговски площи, отколкото са освободили. Наблюдава се тенденция обаче да се преместват от съществуващи имоти в новопостроени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още