IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябват ни 8 млрд. лв. за подобряване на енергийната ефективност на жилищата

Общо 2,7 млн. българи живеят в панелни жилища с обща площ 53 млн. кв. метра, които се нуждаят от сериозно обновяване

16:07 | 07.10.10 г. 3
Трябват ни 8 млрд. лв. за подобряване на енергийната ефективност на жилищата

Около 8 млрд. лв. са необходими за разрешаване на проблема с енергийната ефективност на жилищата у нас, заяви при откриването на конференция за зеленото строителство министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Според изчисленията инвестирането на 4 млрд. евро в саниране и повишаване на енергийната ефективност на сградите ще доведе до икономии от 560 млн. евро на година.

Не е тайна, че жилищният сектор в страната е с много ниска енергийна ефективност, коментира Плевнелиев. По думите му „имаме 2,5 пъти по-лоши параметри от изискванията“.

Общо 2,7 млн. българи живеят в панелни жилища с обща площ 53 млн. кв. метра, които се нуждаят от сериозно обновяване, каза министърът.

За целта са необходими около 150 лв. на квадратен метър жилищна площ.

Като проблеми пред повишаването на енергийната ефективност на жилищата Плевнелиев посочи липсата на традиции в управлението на етажна собственост, както и това, че професионалното управление на имоти е все още в началото си.

Положителна тенденция е, че темата вече е станала приоритетна, „машината е задвижена“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Максимум 240 лв/жилище, и си връщате по 5 до 8 лв/месечно към сметките от сега, до 15-20 години напред, а, възможно, и повече. Т.е., 2,7 млн х 240 = 648 млн лв. Доста по-скромно и гарантирано ефикасно. Не е като милиардите, всеки може да си го позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
България има наи ниската енергиина ефективност в Европа Съчетана с много ниската производителносот на труда това прави българската икономика неконкурентноспособна и българските граждани бедни и нещастни Но да оставим това Българското правителство трябва да забрани строителството на всякакви енергиини мощности освен зелени такива -вятър слънце геотермални водни и да насочи всичките си средсва /собствени и заеми към подобряване на енергиината ефективност -саниране на блокове газификация на квартали поставяне на слънчеви колектори на всички покриви където е възможно Незабавно Плевналиев да спре да ни занимава само с неговите магистрали Голямата му цел е саниране на жилища Това ще създаде стотици хиляди работни места ръст на строителната индустрия интеграция на *** Ръст на Б В П Цената на електроенергията ще нараства -в това П да не се съмнява нито за момент Чаоо жела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
И от къде накъде държавата трябва да им санира панелките на мърльовците? Защото имаше такава теза...Просто трябва за нискоефективните жилища да направят данъците тройни и нещата ще си дойдат на мястото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още