IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на празните апартаменти в САЩ се свива за първи път от три години

Спадът се тълкува като признак, че отслабва тенденцията хората да се местят да живеят при роднини или приятели

10:30 | 06.10.10 г.
Делът на празните апартаменти в САЩ се свива за първи път от три години

Делът на празните апартаменти в САЩ се понижи през третото тримесечие за първи път от близо три години, което е признак, че тенденцията хората да се местят да живеят при роднини или приятели може би отслабва, посочват от базираната в Ню Йорк компания за проучвания в сектора Reis Inc. 

Нивото на незаетост на апартаментите в национален мащаб е паднало до 7,2% от 7,9% година по-рано и 7,8% през второто тримесечие, сочат данните, цитирани от Bloomberg. Това е най-ниският дял от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато беше 6,7% и първият спад на годишна база от четвъртото тримесечие на 2007 г. В края на миналата година делът на свободните апартаменти достигна 30-годишен връх от 8%.

Търсенето на апартаменти под наем обикновено се повишава през второто и третото тримесечие, обяснява Виктор Каланог, директор проучвания в компанията. Рецесията в САЩ наруши този модел преди две години заради мащабните съкращения на работни места, които принудиха много хора да се преместят при роднини или приятели, вместо да наемат самостоятелно апартамент.

„Тези хора започват да се завръщат на пазара на наеми“, посочва Каланог. „Може би някои от тях решават, че не могат да живеят завинаги при родителите си и ще пробват с едногодишен наем в опит да си намерят работа бързо.“

Промяната на заетите площи, известна като нетно усвояване, се е повишила с 84 382 единици, рекорд в историята на проучването, което се води от 1999 г. За периода от януари до септември нетното усвояване възлиза общо на 157 788 апартамента спрямо почти 21 хил. освободени единици година по-рано.

Исканите от хазаите наеми се повишават до средно 1037 долара, почти без промяна спрямо 1033 долара година по-рано и 1032 долара през второто тримесечие, сочат данните. Реалните наемни нива, на които се сключват договорите, нарастват до средно 980 долара от 971 долара година по-рано и 974 долара през второто тримесечие.

Проучването се базира на данни за около 9,1 млн. апартамента.

Вчера от компанията оповестиха и данните си за пазара на офиси в САЩ, според които нивото на незаетост при тях е достигнало 17-годишен връх през третото тримесечие, но пазарът изглежда е опрял дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още