IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери в Нова Зеландия се изплашиха от покупките на земя от чужденци

Голяма част от първокласната земеделска земя на страната се изкупува от инвеститори от Азия и най-вече от Китай

14:53 | 05.10.10 г.
Фермери в Нова Зеландия се изплашиха от покупките на земя от чужденци

През октомври стават 241 години, откакто капитан Джеймс Кук и екипажът на кораба му „Индевър“ виждат бреговете на Нова Зеландия през 1769 г. Европейските мореплаватели надали са си представяли, че два века по-късно в страната ще се притесняват, че голяма част от първокласната й земеделска земя се изкупува от инвеститори от Азия и най-вече от Китай, пише BBC.

Скорошен фалит на голяма новозеландска селскостопанска компания даде възможност на базиран в Хонконг производител на млечни продукти да планира покупката на няколко от нейните ферми и това предизвика обществено недоволство в страната.

След протестите на местни фермери, че земята става твърде скъпа за тях, но не и за китайските компании с дълбоки джобове, правителството в Уелингтън реши да въведе ограничения за чуждестранните инвеститори при покупката на земя. Сега чуждите компании трябва да доказват, че придобиването ще донесе ползи за икономиката.

Финансовият министър на Нова Зеландия Бил Инглиш коментира пред BBC, че обработваемата земя е национален икономически актив.

„В цялата страна виждаме истински апетит за земеделска земя и редица държави купуват доста агресивно“, посочва той.

„В Нова Зеландия винаги е имало опасения за трупането на земя, защото е толкова важна за продукцията.“

Несъмнено темата е гореща за фермерите в държава, която е най-големият износител на млечни продукти в света. Продажбите на продукти като масло или месо формират около една трета от износа на страната.

Новозеландската кооперация Fonterra, която формира около 40% от продажбите на масло в световен мащаб, е на мнение, че глобалните цени на млечните продукти ще нараснат с възстановяването на търсенето и икономиката.

Новозеландските фермери се притесняват, че глобалната тенденция различни държави да се опитват да си осигурят източници на хранителни продукти, като придобиват земя в други държави, е достигнала и техните брегове.

Мнозина се опасяват, че цените на земята ще нараснат извън финансовите им възможности заради възможността богати чужди компании да купуват десетки хиляди хектари обработваема земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още