IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Хищническо кредитиране“ на малцинствата в САЩ задълбочило жилищната криза

Малцинствени групи с по-ниски доходи са станали фокус на отпускането на заеми с неразумно високи такси, лихви и изисквания за изплащане, разкрива ново проучване

18:27 | 04.10.10 г.
„Хищническо кредитиране“ на малцинствата в САЩ задълбочило жилищната криза

„Хищническо“ кредитиране, насочено към дискриминирани малцинствени групи в САЩ, е довело до масови принудителни отнемания на имоти заради просрочени ипотеки, които подхраниха жилищната криза в САЩ, сочи ново проучване, публикувано в октомврийския брой на списание American Sociological Review.

Т. нар. „хищническо“ кредитиране обикновено се отнася за заеми, които имат неразумно високи такси, лихви и изисквания за изплащане.

Малцинствени групи с по-ниски доходи са станали фокус на такива практики през 90-те години на миналия век покрай ръста на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, което е дало възможност на кредиторите да групират нискорискови и високорискови заеми, които да продават на вторичния пазар, твърдят в проучването си професор Дъглас Маси от университета Принстън и кандидата за докторска степен Джейкъб Ру.

Наблюдавала се е тенденция финансовите институции, които присъстват в райони с малцинства, да са „хищнически настроени“ – заложни къщи и фирми за краткосрочно кредитиране, които „налагат високи такси и лихвени нива“, се посочва в проучването, цитирано от Ройтерс.

„Сегрегацията създава райони, доминирани от малцинствени групи, които основните финансови институции продължават да не обслужват“, пише още в него.

Сред факторите за това е практиката да се отказват или повишават разходите за дадена банкова или застрахователна услуга на жителите в определени райони, често на расова основа.

Щатската икономика все още изпитва затруднения заради влиянието на най-продължителната рецесия от 30-те години на миналия век насам, която беше породена в голяма част от жилищната криза, задействана от своя страна отчасти от краха на пазара на високорискови ипотеки. Те се отпускат на потребители с лоша кредитна история и обикновено имат по-високи лихви.

Проучването, което обхваща данни от 100-те най-големи метрополиса в САЩ, открива, че районите, населени предимно с афро-американско население и в малка степен с испаноезично, са „мощни предсказатели на процесите по принудително отнемане на имоти“ в страната.

Дори когато афро-американците са имал сходна кредитна история и размер на първоначалната вноска с тези при бели кредитополучатели е имало по-голяма вероятност първите да получат високорисков заем, сочи проучването.

„В резултат на това за периода от 1993 г. до 2000 г. делът на високорисковите ипотеки, отпускани на домакинства в квартали с малцинства, е нараснал от 2 на 18 процента“, посочват авторите. Според тях са необходими законодателни промени, които да налагат наказания за дискриминация при кредитирането на малцинствени групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още