IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкият изток и Северна Африка втори развиващ се строителен пазар след Китай

Очаква се в идните три години в строителния и инфраструктурния сектор в Близкия изток и Северна Африка да бъдат инвестирани общо 600 млрд. долара

16:18 | 04.10.10 г.
Близкият изток и Северна Африка втори развиващ се строителен пазар след Китай

Строителният сектор в Близкия изток и Северна Африка (Mena) остава вторият по големина развиващ се пазар след Китай благодарение на инфраструктурното строителство, пише Gulf News.

Строителните компании от Дубай обаче търсят диверсификация извън емирството и се насочват по-конкретно към Абу Даби, Саудитска Арабия и Катар, сочи анализ на строителната индустрия на BofA Merrill Lynch.

Това обаче не е толкова лесно, се посочва в анализа.

„Саудитска Арабия е труден пазар за навлизане на чуждестранни строители. Вярваме, че компаниите за гражданско строителство с фокус върху Дубай, които искат да навлязат с нови проекти в Саудитска Арабия, ще изостанат от тези, които предприемат по-агресивни сливания и придобивания или създават съвместни дружества“, пише в анализа.

Пример за последните е Arabtec, която създаде съвместно дружество там със CPC, част от Bin Laden Group, през март миналата година. От Arabtec обясняват, че Саудитска Арабия е естествена дестинация за експанзия за строителната компания и компенсира спада на дейностите в ОАЕ.

Очаква се в идните три години в строителния и инфраструктурния сектор в Близкия изток и Северна Африка да бъдат инвестирани общо 600 млрд. долара.

Международни и местни строителни компании бързо се насочиха към Абу Даби и Катар. В Абу Даби броят на кандидатите за изпълнение на инженерни и строителни дейности средно на проект е нараснал от 6 през 2009 г. на 15 тази година, сочат данни на Merrill Lynch.

Анализът описва Оман като пазар, на който основният фокус е върху строителство на газови и инфраструктурни съоръжения, докато Кувейт се посочва като неочакван фаворит, доскоро останал пренебрегван, сред страните от Персийския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още