IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага за приватизация четири регионални летища

От продажбата на до 49% от летищата в Ница, Лион, Тулуза и Бордо френската държава очаква да получи стотици милиони евро

16:15 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Франция предлага за приватизация четири регионални летища

Правителството на Франция планира да продаде миноритарни пакети акции в четири големи регионални летища в страната, съобщи Ройтерс. Планира се да бъдат продадени държавни дялове в летищата в Ница, Лион, Тулуза и Бордо.

Държавата предвижда да запази контролния пакет акции в посочените регионални летища най-малко до 2013 г., така че бъдещите инвеститори ще могат да придобият до 49% от акциите във всяко от тях. Сега държавата търси банка, която да се заеме с организацията на сделката.

Към момента не се съобщава какви точно приходи държавата очаква да получи от приватизацията, но дяловете от летищата се оценяват общо на стотици милиони евро. Досега между желаещите да придобият дялове в летищата преобладават частни инвестиционни фондове.

Решението за приватизация на летища във Франция се обяснява с това, че с цел стимулиране на икономиката правителствата в Европа са готови да влагат средства за обновяване на остаряла инфраструктура.

Летищата във Франция по традиция принадлежат на държавата и се намират под нейно управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още