IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция търси 7 млрд. долара инвестиции от Катар

Катарски инвеститори се интересуват от мащабен проект за развитието на терена на бившето международно летище в Атина

12:18 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция търси 7 млрд. долара инвестиции от Катар

Гърция цели да привлече инвестиции в размер на повече от 7 млрд. долара от Катар, насочени към пазара на имоти, енергийния сектор и туризма, които да й помогнат да възстанови икономиката, тежко засегната от рецесията, пише FT.

Споразумение, подписано в Ню Йорк от премиера на Гърция Георгиос Папандреу и шейхът на Катар шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани, „сочи, че Гърция е място, което може да привлече надеждни инвеститори“, пише изданието, цитирайки неназован официален източник от Атина.

„Не искаме да покачваме очакванията, все още има много работа за вършене... Но това споразумение повишава нашата увереност“, коментира същият източник.

Въпреки че споразумението не засяга конкретни проекти, катарските инвеститори се интересуват от проект за 4 млрд. евро, за да развият терена на бившето Атинско международно летище с площ от 1500 акра (над 6 млн. кв. м), в района на Еленико, на атинското крайбрежие, на 7 км южно от Атина.

По-голямата част от терена бе отредена за паркове и зони за спорт и отдих. Поради тежката икономическа обстановка обаче гръцкото правителство бе принудено да преосмисли този и подобни проекти и да стигне до решението за продажба или отдаване на концесия на първокласни имоти като този до Еленикон на чуждестранни инвеститори, пише изданието.

Папандреу също активно промотираше продажбата на гръцки държавни имоти по време на своето посещение в Ню Йорк тази седмица като средство за понижение на държавния дълг на страната, който тази седмица се очаква да надхвърли 125% от БВП.

Неназован консултант за имоти в Атина определя зоната до Еленикон като „един от малкото качествени градски крайбрежни терени на разположение за развитие. Има достатъчно място за голямо пристанище, луксозни хотели и жилища.“

През май Гърция и Катар подписаха подобно споразумение, засягащо износа на втечнен природен газ за Гърция, както и изграждането на газови терминали в някои гръцки пристанища.

Споразумението даде тласък на амбициозен енергиен проект за 3,5 млрд. евро в Западна Гърция с участието на Qatar Petroleum International, германската компания Rosebud Energy, специализирана в областта на възобновяемите енергийни източници и контролираната от гръцки банки компания Astakos, която притежава морски индустриален терен в едноименния град.

„Тази инвестиция ще направи Астакос енергиен център за Западна Гървия и Южна Италия, както и лидер в производството на биогорива“, каза говорител на проекта.

Ако бъде завършена, тази инвестиция ще бъде най-голямата в гръцкия енергиен сектор досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още