IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вълна от проблемни имоти в Европа излизат на пазара в началото на 2011?

Тези инвестиционни възможности обаче ще траят едва между 12 и 24 месеца

10:10 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вълна от проблемни имоти в Европа излизат на пазара в началото на 2011?

Инвеститорите ще имат ограничена възможност от между 12 и 24 месеца, за да се възползват от изгодните предложения за придобиване на имоти. Този период ще започне през идната година, когато големите банки, подложени на натиск „от всички страни“, се очаква да започнат да „разтоварват“ своите европейски портфейли от имоти, сочи информация на компанията за имоти Internos Real Investors.

„Растящите икономики в Северна Европа ще отчетат по-интензивна активност по разпродажба на активи в началото на 2011 г., което се очаква да създаде 12-месечна възможност за инвеститорите“, коментира изпълнителният директор на компанията Йос Шорт.

„Първоначално тази възможност ще се изрази в рядко виждани нива на наемна доходност, което ще доведе до силен ръст в капиталовите стойности, но тази възможност ще трае може би едва до 2013 г.“

Според Шорт натискът върху банките да разпродават активи ще се дължи на три фактора: бизнес стратегиите на банките и тяхното отношение относно бизнес имотите се намират в процес на фундаментална трансформация; регулаторният режим в банковия сектор в глобален план става все по-строг, а банковите правила на Базел 2 се ревизират (т. нар. Базел 3); през 2011 и 2012 г. настъпва матуритетът на голям брой кредити, договорени през 2006 и 2007 г. при лихвени нива, значително по-високи от тези днес.

Наред с това Шорт е на мнение, че малките и средните по размер публични компании за имоти, както и тези, които използват прекалено високо ниво на ливъридж, представляват „сигнална възможност“ за опортюнистичните инвеститори или фонд мениджърите.

Шорт е създател и партньор на Internos, която управлява фондове и активи на обща стойност от 1,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още