IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на земята в Япония се забави за първи път от три години

Възможно е спадът на цените да продължи да отслабва благодарение на завръщането на пазара на купувачите на жилища и строителните предприемачи

11:40 | 23.09.10 г.
Поевтиняването на земята в Япония се забави за първи път от три години

Пониженията на цените на земята в Япония се забавиха за първи път от 2007 г. насам. Средната цена в национален мащаб е паднала с 3,7% за 12-те месеца до края на юни, спрямо спад от 4,4% година по-рано, сочат данните на японското министерство на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма, цитирани от Bloomberg. 

Цените в страната падат вече 19 поредни години. Поевтиняването на земята, чиято стойност днес е около половината от тази след пика на балона в японската икономика през 80-те години на миналия век, може да продължи да отслабва благодарение на завръщането на купувачите на жилища и строителните предприемачи към пазара на стойност 27 трлн. долара.

Цените на апартаментите в Токио се повишиха до 20-месечен връх през март, сочейки възстановяване в сектора, казва Йожи Отани, анализатор в сектора на имотите в Deutsche Bank AG в Токио.

„Започваме да виждаме значително възстановяване при покупките на земя, което е сигнал, че цените достигат дъното в Токио“, коментира Кейжи Кимура, главен изпълнителен директор на Mitsubishi Estate Co., най-големият японски строителен предприемач.

Преките инвестиции в бизнес имоти в Япония се повишиха с 35% до 5,8 млрд. долара през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc.

Пониженията на цените в Токио, Осака и Нагоя, трите основни метрополиса в страната, се забавят до 3,2% спрямо спад от 6,1% година по-рано, сочат още данните. Цените в селските райони бележат намаление от 3,9% при 3,8% година по-рано.

В токийския квартал Чийода, където се намира Императорският дворец, е най-скъпата земя за жилищно строителство в страната – 2,8 млн. йени (над 33 хил. долара) на кв. метър, сочат данните.

Най-скъпите терени за бизнес имоти пък са в района на търговската улица Гинза в японската столица, където цените на земята достигат 20,2 млн. йени (близо 239 хил. долара) на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още