IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата отказа на МЗХ да проверява цели 5 хил. заменки

Министерството първо да реши по кои сделки има съмнения за нередности, проверки ще се правят след това

12:48 | 20.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Прокуратурата отказа на МЗХ да проверява цели 5 хил. заменки

Предоставените от Министерството на земеделието и храните на прокуратурата 5000 договора за замени на държавни земеделски земи са върнати, за да може инспекторатът на ведомството да провери дали има нарушения. Това заяви днес пред журналисти главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че през април от Министерството на земеделието и храните са изпратили за проверка 5000 преписки с потенциални данни за нарушения, като това са всички сделки от този вид, извършени в периода 1998-2009 г.

През април във връзка с въпроси на Investor.bg относно проверката на сделките за замени на земеделски земи министър Мирослав Найденов обясни, че всъщност са предадени на прокуратурата само най-основните данни за 5000-те сделки. След тяхната проверка прокуратурата ще прецени по кои сделки има съмнения за нарушения и само за тях ще изиска пълната документация за обстойна проверка - и в случай че съмненията се потвърдят, ще бъдат повдигнати обвинения на отговорните лица, обясни при предоставянето на документите на прокуратурата Найденов.

По думите на земеделския министър тогава проверката на всичките сделки, извършени през последните 10 години, е  „огромен обем работа“ и той не се нае да прогнозира колко време ще отнеме тя. Мирослав Найденов твърдеше тогава, че при част от сделките за земи е ясно, че няма нарушения, но земеделското министерство не ги е „отсяло“, „за да не пропусне някоя съмнителна сделка и след това неговото ведомство да носи отговорност за това“.

Днес главният прокурор съобщи още, че районната прокуратура в София разследва сега около 20 сделки за заменки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Ами то е ясно!!!Нали видяхме кои са в далаверата!!Съдии,прокурори и т.п. люде!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
гарван,гарвану........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още