IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Далечният Изток привлича все повече европейските търговски вериги

Източните пазари предоставят възможности за ръст, които европейските играчи не могат да си позволят да пропуснат

10:36 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Далечният Изток привлича все повече европейските търговски вериги

Потребителските пазари в Далечния Изток, които са все още сравнително неразвити, но растат с бързи темпове, привличат все повече вниманието както на европейските търговци, така и на инвеститорите.

Нарастващото насищане на търговските площи в Западна Европа представляват силен стимул за европейските компании да разширят дейността си на изток и по-специално към Индия и Китай, които имат неконсолидирани пазари на търговски площи и нарастващо население от платежоспособни потребители, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

„Китай и Индия ги очаква продължителен икономически ръст през следващото десетилетие и растящите нива на заплащане ще доведат до още по-високо ниво на търсенето на търговски (площи)“, коментира Робърт Бонуел, изпълнителен директор Търговски площи за Европа, Близкия Изток и Африка в Jones Lang LaSalle.

„Растящите средни класи в тези страни обичат западните марки, особено луксозните и все повече могат да си ги позволят. Това е дългосрочен тренд, който нито една търговска верига, нито собственик на търговски център, може да си позволи да пропусне, особено предвид факта, че Китай и Индия са двете най-населени страни в света“, добавя той.

„Въпреки че търговският сектор в Европа ще налива повече капитали в експанзията си в Далечния Изток, ще има също и инвестиции в по-близки пазари”, казва Джеймс Долфин, директор Търговски площи за Европа.

„Със своите стабилни правителства, ниско ниво на задлъжнялост и растящо население, скандинавските страни ще се окажат привлекателни за търговците, търсещи експанзия, като вече има много големи международни марки, които формират и разработват стратегия за разширение в целия скандинавски регион. В Русия пък растящите цени на нефта и газа ще доведат до още по-голям ръст на покупателната способност, което ще донесе големи печалби на новите играчи на пазара до 2020 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още