IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти може да препъне южнокорейската икономика

Цените на жилищата са паднали с между 10% и 20%, търсенето е свито, а при някои бизнес проекти има затруднения с финансирането

17:58 | 15.09.10 г.
Dream Hub. Илюстрация: www.dreamhub21.com
Dream Hub. Илюстрация: www.dreamhub21.com

Южна Корея се възстанови бързо от глобалното икономическо забавяне с помощта на евтината си валута, която подкрепи износа. Днес обаче страната преживява рязък спад на пазара на имоти, който според някои икономисти ще попречи на икономическия ръст, пише Wall Street Journal.

За разлика от бързо поскъпващите имоти на други места в Азия, цените на жилищата в Сеул и района около него са паднали с 10-20% и повече на други места в страната. Същевременно търсенето на жилища е свито, а при някои висококачествени бизнес проекти има затруднения с финансирането.

Личната и корпоративната задлъжнялост в Южна Корея са големи. Задлъжнялостта на домакинствата е особено висока – около 140% от разполагаемите доходи, и е основната причина за намаляващото търсене на жилища. Фирмите и правителството реализираха твърде много строителни проекти през последните години и сега се въздържат.

„По този начин корейците нормализират въпроса със задлъжнялостта“, казва Гухон Куон, икономист в Goldman Sachs в Сеул.

Той и други икономисти прогнозират, че потреблението в Южна Корея вероятно ще е ограничено в резултат на това, което ще забави общия ръст на страната. Икономиката на страната се очаква да нарасне с около 6% тази година, но според повечето икономисти ръстът за 2011 г. ще е около 4%.

Сред големите спирачки на пазара е правителството. Държавната поземлена агенция е отменила десетки проекти, за да се справи с бързо трупащите се дългове.

Правителството обмисля спасителен план, въпреки че същевременно има амбициозен нов проект – изцяло нов град на стойност 20 млрд. долара в централна провинция, където да се преместят половината от министерствата до средата на десетилетието.

Затрудненията накараха редица икономисти през последните месеци да зададат въпроса дали страната не е изложена на риск да повтори продължителните проблеми на пазара на имоти на съседна Япония. Засега отговорът е „Не“.

Куон посочва, че не очаква крах в японски стил, но и „не очакваме постоянен ръст на жилищния пазар в бъдеще“.

Миналата седмица Moody's Investors Service се присъедини към редиците на тези икономисти с доклад относно начините, по които растящите пукнатини на жилищния пазар биха могли да засегнат банките. В доклада пише, че южнокорейските банки няма да последват съдбата на японските, но че строителната индустрия ще има проблеми.

През последните три години големите местни строителни фирми се преориентираха към възможности извън страната заради спад на вътрешното търсене. Според някои анализатори тази година южнокорейският строителен сектор, воден от компании като Hyundai Development Corp., ще реализира близо половината от приходите си в чужбина.

Заради проблеми с финансирането, регулаторни спънки или страх от риск бяха забавени големи строителни проекти. Местната строителна индустрия беше изненадана преди две седмици, когато Samsung C&T Corp., строителното подразделение на най-голямата бизнес група в страната, в която влиза и Samsung Electronics Co., се отказа от ключов проект на стойност 26 млрд. долара в центъра на Сеул, наречен „Dream Hub“.

Проектът включва 150-етажен небостъргач и над десетина други офис и жилищни високи сгради. Собственикът на терена, Korea Railroad Corp., тази седмица обяви, че търси нов строителен партньор.

За да подкрепи жилищния пазар, миналата седмица правителството обяви за втори път тази година, че ще изкупува непродадени нови апартаменти. Ходът идва седмица, след като регулаторите спряха за шест месеца ограничения относно съотношението дълг към доходи, които банките са длъжни да прилагат при отпускането на ипотеки.

Нито една от мерките обаче не е предизвикала скок на продажбите, споделят брокери. Според някои анализатори освен високата задлъжнялост на домакинствата, търсенето започва да се ограничава и от демографски промени, които може да оказват влияние в бъдеще.

„В дългосрочен план размерът на поколението, което купува жилища в Корея, хората на възраст между 30 и 49 години, намалява и те са по-предпазливи от предишни поколения“, коментира местен анализатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още