IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-скъпите хотелски стаи са в Капри, Женева и Ню Йорк

В глобален мащаб цените са нараснали с около 2% през второто тримесечие на 2010 г. спрямо година по-рано, което е първото увеличение от три години

13:09 | 14.09.10 г.
Най-скъпите хотелски стаи са в Капри, Женева и Ню Йорк

В Капри, Женева и Ню Йорк са най-скъпите хотелски стаи, сочи глобален индекс на Hotels.com, според който цените на хотелските стаи са нараснали за първи път от три години.

Според индекса, въпреки че средните цени на хотелските стаи са на ниските нива отпреди шест години, има признаци на възстановяване.

Като цяло цените са нараснали с около 2% през второто тримесечие на 2010 г. спрямо година по-рано, което е първото увеличение от края на 2007 г.

В Европа и Карибския регион цените са отбелязали повишения от по 1%, в Северна и Южна Америка ръстът е 3%, а в Азия се отчита стабилизация.

Цените на италианския остров Капри са се увеличили със 7% до 267 долара за стая на вечер, при което той става най-скъпата хотелска дестинация, изпреварвайки Монте Карло, който беше начело през 2009 г.

В Женева средните цени на хотелските стаи са се повишили с 8% до 254 долара, а Ню Йорк е най-скъпият пазар в САЩ, като цените там са се повишили с 14% спрямо година по-рано до 224 долара.

Топ 10 се допълва от Дубровник, Венеция, Рио де Жанейро, Париж, Бали, Лондон и Москва, където средната цена е 201 долара.

Проучването разкрива, че някои от най-големите увеличения на цените са отчетени в градове, които са били домакини на големи събития. Така например сред тях е Кан, където се провежда филмовият фестивал и индонезийският остров Бали, където е заснета част от новия филм с Джулия Робъртс „Яж, моли се и обичай“. Цените в Бали са нараснали с 57%, което е най-голямото повишение в индекса.

Второто най-голямо увеличение е регистрирано в Кейптаун, където се проведе Световното футболно първенство. Цените на стаите там са се повишили с 53% до средно 180 долара на нощ.

Поскъпването далеч не е повсеместно. Дестинации като Абу Даби, Дубай и Рейкявик отчитат спад на цените през първата половина на 2010 г. Средната цена на хотелска стая в Абу Даби е паднала с 46%, а в Рейкявик – с 18%.

Цените в Москва са се понижили с 8%, в Будапеща – със 7% и с по 6% в Копенхаген, Канкун, Атина, Тайпей и Дъблин.

Индексът се базира на данни от над 91 хил. хотела в 15 750 локации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още