IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светъл лъч за пазара на офис площи в Европа

Отчитат покачване на търсенето на качествени офиси, което може да доведе до недостиг на офиси клас А в Европа в средносрочен план

11:53 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Светъл лъч за пазара на офис площи в Европа

Офис пазарите в Европа, Близкия изток и Африка започват да отчитат значителен ръст в търсенето, тъй като наемателите се стремят да сключат сделка, докато пазарните условия са благоприятни, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL) за наемния пазар в региона за третото тримесечие на 2010 г.

„Основният двигател за тези сделки, който ще продължи и през останалата част на 2010 г., е желанието да се консолидира, необходимост да се оптимизира заеманото портфолио (от площи) и/или да се повиши качеството на наетите площи“, обяснява Винсан Лотфие, изпълнителен директор "Корпоративни решения" в компанията.

„Настоящият климат обаче представя и рискове за корпоративните наематели“, добавя Лий Елиът, директор "Проучвания на наемния пазар" в JLL.

„Съществува все по-голямо разграничение между първокласни и второстепенни пазари и за онези наематели, които търсят качествени площи, възможностите са все по-ограничени. Ограниченият обем от проекти в развитие означава, че на много пазари се очаква дисбаланс между търсене и предлагане, което притиска сроковете за взимане на решение относно имотите, тъй като тези възможности изчезват“, обяснява той.

Проучването сочи също, че инвеститорите и предприемачите все още страдат от липсата на спекулативно финансиране и все още остават нерешителни. Тъй като по време на кризата много от проектите бяха отложени, недостиг на предлагането може да се очаква на някои пазари още през 2011 г.

Въпреки очаквания недостиг на първокласни площи общият дял на незаетите офиси се очаква да остане над средното ниво до 2014 г. В този смисъл може да се прогнозира, че наемната разлика между първокласни и второстепенни офиси ще се повишава на повечето локации в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още