IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в логистични обекти в Европа растат

Общите инвестиции през първото полугодие в размер на 4,15 млрд. евро са най-високото ниво от първото полугодие на 2008 г.

10:59 | 14.09.10 г.
Инвестициите в логистични обекти в Европа растат

Инвестиционните потоци на пазара на логистични площи в Европа са нараснали значително през първото полугодие, макар и това да е оказало слабо влияние върху доходността, сочи доклад на ProLogis, която предлага логистични площи.

Инвеститорският апетит за дистрибуционни складове в Европа се е засилил през второто тримесечие на годината, когато общите инвестиционни потоци се нараснали до 2,95 млрд. евро, след като са намалели до 1,2 млрд. евро през първото тримесечие.

На практика през първото полугодие общите инвестиции в размер на 4,15 млрд. евро са най-високото ниво от първото полугодие на 2008 г., когато към сегмента са били насочени 4,33 млрд. евро.

Капиталовите потоци към Великобритания, Германия и Швеция заедно формират 77% от общия инвестиционен поток през второто тримесечие в сектора. Начело е Великобритания с 1,24 млрд. евро, следвана от Германия с 585 млн. евро и Швеция с 458 млн. евро.

Проектите за изграждане на нови обекти в Европа остават малко през полугодието, с изключение на пазарите в Северна Европа. Малкото разрешителни за строеж на нови обекти са предимно за площи за собствено ползване или за конкретен наемател.

Към средата на 2010 г. нивата на заетост в Европа са стабилни, макар и да варират – от 90% и повече в Холандия, Белгия и Южна Европа до 83-84% в Централна Европа и Великобритания.

Търсенето на дистрибуционни площи в Европа продължава да се засилва през първата половина на 2010 г. Недостигът на големи модерни и ефективни съоръжения на континента продължава да оказва умерено влияние за повишаване на търсенето.

Към средата на 2010 г. основните наеми на повечето европейски пазари са достигнали дъното, смятат от компанията.

„Въпреки кризата с държавните задължения икономическото възстановяване в Европа успя да се засили през последните месеци и пазарът на диструбиционни имоти запачва да дава признаци на подобрение“, коментира Ленард Салинг, вицепрезидент на отдела за проучвания в компанията. „Европейските пазара на логистични площи се намират в преходен етап от цикъла на пазара на имоти, при който условията на наемния пазар престават да се влошават и и са на прага на възстановяването.“

Данните обхващат пазарите на имоти във Великобритания, Северна, Южна и Централна Европа през първото полугодие на 2010 г. България не е включена в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още