IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непредвидените разходи при покупка на жилище – до 30 хил. паунда на Острова

Над половината от дефицита при недобре определения бюджет се покрива от дългосрочните спестявания на купувачите

12:19 | 13.09.10 г. 1
Непредвидените разходи при покупка на жилище – до 30 хил. паунда на Острова

Разходите за покупка на жилищен имот понякога може да се окажат по-големи от първоначалните планове на купувачите. Във Великобритания разходите могат да надхвърлят очакванията с над 30 хил. паунда заради непредвидени разноски, сочи проучване на money.co.uk. 

Една пета от купувачите на жилище на Острова не успяват да определят реалистичен бюджет и след сделката изпитват финансови затруднения, сочи проучването, цитирано от PropertyWire.

Около 21% от купувачите са платили повече от очакванията си, като средната разлика между планирания от тях бюджет и реално заплатения е близо 23 хил. паунда на купувач.

Освен това британците харчат средно по малко над 8 хил. паунда за жилището в първата година след покупката за различни цели като ремонти, нови мебели и приспособяване според личните желания, но 23% от тях не планират в бюджета си тези разходи. Така общо непредвидените допълнителни разноски може да достигнат 30 600 паунда при над една пета от купувачите.

Проучването анализира също и начините, по които купувачите се справят с покриването на допълнителните разходи. В средностатистическия случай на хората с недобре определен бюджет 60% от дефицита се покрива от дългосрочните им спестявания, което отслабва способността им в бъдеще да се справят с евентуални „черни“ дни.

От останалите средно около 13 400 паунда дефицит над половината (63%) се финансират чрез кредит под формата на личен заем (15%), кредитни карти (27%) и удължени ипотеки (21%). За мнозина това означава дългосрочни задължения, като едва една трета (35%) успяват да ги изплатят в рамките на първата година.

„Тези резултати разкриват защо методичното планиране и определяне на бюджета са толкова важни стъпки при покупката на имот. Лесно е да се пренебрегнат някои разходи и накрая да се стигне до нестабилна финансова ситуация. Домакинствата, които трупат дълг след дълг, са с най-голяма вероятност да бъдат изложени на риск по време на икономически затруднения“, коментира Крис Морлинг, управляващ директор на Money.co.uk.

Според него разликата в планирания и реалния бюджет е показателна за по-обща характерна черта на британците при управлението на лични средства, при която се наблюдава тенденция по-скоро да реагират съобразно обстоятелствата, отколкото да планират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Продавайте преди да е потънал острова. Спасявайте се преди 20 май 2012, че после ще е страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още