IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите в Хърватска продължиха да поевтиняват през август

Очакванията са спадът на цените да продължава заради продължителното отслабване на вътрешното търсене, повишение на лихвите и намаление на разполагаемите доходи

10:34 | 13.09.10 г.
Имотите в Хърватска продължиха да поевтиняват през август

Цените на жилищните имоти в Хърватска са продължили да падат и през август, отчитат от портала за имоти Crozilla.

Средната цена за квадратен метър жилищна площ през август е била 1627 евро в Загреб и 1734 евро в Задар, което е спад от по 2% и в двата града спрямо юли. В Пула квадратният метър е струвал 1484 евро миналия месец, което е понижение от 3,5% на месечна база. В Осиек цените са отбелязали спад от 8% до 772 евро.

Сплит е сред малкото пазари, на които цените се повишават, в случая с 2% до 1688 евро.

Цените на имотите в Хърватска, включително и на къщите, ще продължат да се понижават заради продължителното отслабване на вътрешното търсене в резултат на кризата, повишението на лихвите и спада на разполагаемите доходи, прогнозира Марушка Визек от икономически факултет в Загреб пред местния Croatian Times.

Ако се направи сравнение с други пазари, цените на имотите по хърватското крайбрежие са сравними с тези в Испания, докато по португалското крайбрежие цените са средно с 20% по-евтини от хърватското, казва тя.

„В крайна сметка за чужденците това означава, че хърватското крайбрежие не е много по-евтино, така че няма причини да очакваме ръст на чуждестранното търсене“, коментира Визек.

Като друга причина защо не се очаква възстановяване на пазара на имоти в страната скоро се сочи насищането на пазара с имоти, което оказва допълнителен натиск върху цените. Евентуални разпродажби на имоти от страна на държавата и на местните власти може да допринесат за допълнителни понижения, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още