IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Глобалното възстановяване на жилищния пазар губи инерция

Делът на държавите, в които жилищата са поскъпнали през първото тримесечие, намалява за първи път от шест тримесечия

12:31 | 10.09.10 г.
ОИСР: Глобалното възстановяване на жилищния пазар губи инерция

Възстановяването на жилищния пазар от краха преди две години отслабва в глобален мащаб, посочват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Bloomberg.

Организацията проследява дела на страните членки, в които жилищните цени са се повишили в реално изражение, коригирани прямо инфлацията, на тримесечна база от 2000 г. насам.

Жилищата са поскъпнали в 7 от 17 държави членки, анализирани през първото тримесечие на тази година, за когато са последните налични данни. Техният дял (41%) намалява за първи път от шест тримесечия. По време на този период той е нараснал до 63% на базата на данни за 19 държани членки на организацията.

Евентуална допълнителна слабост на жилищните цени може да ограничи ръста на потребителските разходи в глобален мащаб, посочват от ОИСР в доклада си. Усилията за изплащане на задълженията на домакинствата може да окажат същия ефект.

Спадът през първото тримесечие е факт въпреки по-широко повишение на инвестициите в жилищни имоти, сочат данните на ОИСР. В 39% от проучените държави се отчита ръст спрямо 33% през предходните две тримесечия. Този дял е достигнал дъното от 5,3% през третото тримесечие на 2008 г., когато делът на пазарите с ръст на цените е бил едва 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още