IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъването на китайските имоти се забави до 9,3% през август

Според анализатори обаче забавянето на ръста на цените може да не е достатъчно за правителството, което иска да види спад

10:55 | 10.09.10 г.
Поскъването на китайските имоти се забави до 9,3% през август

Средните цени на жилищните имоти в 70 големи града в Китай са се повишили с 9,3% през август спрямо година по-рано, като са останали непроменени спрямо предходния месец, съобщи Bloomberg.

Увеличението от 9,3% е най-бавният темп на поскъпване от осем месеца и е по-слабо от ръста от 10,3%, отчетен през юли, както и от медианната прогноза за 10% повишение на икономисти, анкетирани от агенцията.

Сделките са се увеличили през миналия месец, съобщи вестникът на статистическото бюро на страната China Information News. Стойността на продажбите през август се е повишила с около 15% до 353,3 млрд. юана (52,1 млрд. долара) спрямо юли, а обемът се е повишил с 6%, сочат данните.

Цените на акциите на китайски строителни предприемачи се понижиха заради опасения, че правителството на премиера Уън Дзябао ще въведе нови ограничителни мерки за охлаждане на пазара. Правителството вече предприе редица стъпки в тази посока, сред които повишаване на ипотечните лихви и изискванията за депозит при покупката на второ жилище.

„Има опасения, че правителството може да предприеме повече действия срещу ръста на пазара на имоти“, коментира Уанг Джън, главен инвестиционен директор в Jingxi Investment Management Co. в Шанхай. „Забавянето на ръста на цените не е достатъчно, те искат да видят понижение.”

Сред възможните мерки са спиране на заемите за строителни предприемачи, задължително понижаване на жилищните цени и забрана за покупки на трети жилищни имоти, съобщи преди два дни местното бизнес издание 21st Century Business Herald.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още