IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Революция или еволюция в инвестиционния сектор на имотите?

Големите инвеститори в имоти имат все по-високи изисквания, на които фонд мениджърите се опитват да отговорят

12:01 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Революция или еволюция в инвестиционния сектор на имотите?

Секторът на нелистнатите инвестиционни компании за имоти премина през финансовата криза не по-лошо от останалите видове инвестиции в имоти, сочи анализ на международната асоциация на непубличните фондове за имоти INREV.

Това, което се промени, бе, че много от по-големите инвеститори използват своята финансова мощ, за да изискват от фонд мениджърите да отговорят по-добре на техните растящи изисквания и по-дългосрочен хоризонт, се казва в анализа.

Нашето проучване показва, че на сравнителна база, без да се взима предвид използването на заемен капитал, непубличните инвестиционни компании за имоти показват резултати, сравними с тези на останалите видове инвестиции в имоти, като всички се характеризират от всеобщо слабо представяне на сектора, коментира Лонек Льовик, директор "Проучвания и пазарна информация" в INREV.

„Много от причините, които направиха непубличните компании привлекателна инвестиция, си остават, но секторът се промени и инвеститорите изискват по-задълбочени проучвания и по-обвързващи взаимоотношения с фонд мениджърите в сравнение с преди кризата. Според нас това е естествена еволюция, а не революция“, коментира той.

По думите му редица анализи сочат, че практиката на прекомерна употреба на заемен капитал, която са използвали малка част от фондовете, е довела до по-ниска възвръщаемост и до лош имидж на целия сектор. Според него обаче не е коректно да се заклеймява целия сектор, в който мнозинството от компаниите са имали разумна политика.

Според доклада криза на доверието е имало не само между фонд мениджърите и инвеститорите, но и на целия инвестиционен пазар за имоти.

Това се дължи на подвеждащата роля на ликвидността на разположение в сегмента преди кризата, която е привлякла краткосрочни и спекулативни инвеститори, чиято стратегия се различава значително от тази на дългосрочните инвеститори.

За сметка на това обаче тази ситуация е довела до сближаване на интереса и изискванията на инвеститорите и фонд мениджърите.

По мнението на Матиас Томас, изпълнителен директор на INREV, големите институционални инвеститори все повече ще се стремят да партнират с фонд мениджърите при създаването на новите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още