IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хотелите в САЩ се възстановяват по-бързо от другите бизнес имоти

Хотелите могат да вдигат цените бързо, докато наемателите в офис сгради и търговски центрове подписват многогодишни договори

10:41 | 09.09.10 г.
Хотелите в САЩ се възстановяват по-бързо от другите бизнес имоти

Обемът на сделките с хотели в САЩ расте по-бързо от сделките с офис сгради, търговски центрове или който и да било друг тип бизнес имоти, пише Bloomberg.

Продажбите на хотели са се увеличили със 136% през първата половина на 2010 спрямо година по-рано. Това е най-силният ръст сред петте категории бизнес имоти, които следят от базираната в Ню Йорк Real Capital Analytics Inc. Всяка от сделките е за най-малко 5 млн. долара и изключва хотелите към казина.

Възстановяване на пътуванията със служебна и с туристическа цел помага на хотелиерския сектор в Щатите да се стабилизира след рецесията от миналата година, която понижи нивата на заетост до 30-годишно дъно. Хотелите са в състояние да вдигнат цените бързо, за да се възползват от икономически подем, докато наемателите в офис сгради и търговски центрове подписват многогодишни договори.

„Хотелите вече абсорбираха спада“, коментира Ричард Джоунс, изпълнителен вицепрезидент на базирания в Атланта строителен предприемач Portman Holdings LLC. „Не е толкова очевидно какво точно ще е влиянието на забавянето върху другите бизнес имоти.”

Собственици на офиси, молове и други сгради с наеми отпреди рецесията сега подписват споразумения, които ще доведат до „значителни намаления на приходите от наем”, обяснява Джоунс, чиято компания строи хотели, офиси и търговски имоти.

Междувременно приходите на хотелите растат. Приходите на налична стая (revpar) на най-големите 25 пазара в САЩ са нараснали до 73,87 долара през първото полугодие от 71,08 долара година по-рано, по данни на Smith Travel Research Inc. Заетостта се е повишила до 63% от 59% за същия период, въпреки че остава под нивото си от 2008 г. от 66%.

Хотелите се различават от сградите с апартаменти или други бизнес имоти. Тъй като площите в тях се наемат на вечер, а не за месец или година, хотелите са по-добра инвестиция от други имоти по време на бум и по-лоша при крах, обяснява Люис Улф, съпредседател на Sunstone Hotel Investors Inc., базиран в Калифорния инвестиционен фонд за имоти.

„Всъщност те не са недвижим имот. Те са опериращ бизнес, който е непосредствено повлияван от всяка икономическа промяна“, допълва Улф.

Нивото на незаетост в търговските центрове в САЩ се е повишило до 10,9% през второто тримесечие от 10% през първото и е близо до рекордните 11,1% от 1990 г., сочат данни на Reis Inc. При офисите нивото на незаетост е нараснало до 17,4% през този период, което е най-високата стойност от 1993 г.

Заетостта на хотелите и цените за нощувка все още да изминат дълъг път, преди да се възстановят напълно до пиковите си нива, казва Джеймс Тиш, президент на базираната в Ню Йорк Loews Corp., която управлява 19 луксозни хотела. „Сега очевидно сме в процес на възстановяване, но по отношение на приходите от налична стая, все още сме на 75 или 85% от нивото през 2007 г.”, посочва Тиш.

Продажбите на хотели в САЩ през първото полугодие са били на обща стойност 3,19 млрд. долара спрямо 1,36 млрд. долара година по-рано, сочат данните на Real Capital Analytics. Ръстът от 136% е по-голям от отчетените повишения от 82% при сделките с офис сгради, 51% при сделките с апартаменти, 37% при търговските имоти и 22% при индустриалните обекти.

Като стойност продажбите на хотели изостават от другите типове имоти, защото са много по-малък дял от пазара. Най-голям дял формират сделките с офиси, които са за общо 11,9 млрд. долара, сочат данните.

Обемът на сделките с хотели остава под рекордните нива от 2007 г. Тогава са били продадени хотели за общо 78,6 млрд. долара за цялата година.

Основен купувач на хотелите, които излизат на пазара, може да станат инвестиционните фондове за имоти от типа REIT (подобни на нашите АДСИЦ), защото „са доста добре капитализирани и имат достъп до атрактивно оценен капитал“, посочва Джон Арабия, управляващ директор на компанията за проучвания в сектора на имотите Green Street Advisors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още