IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският пазар на имоти остава статичен в края на лятото

Цените на жилищата се повишиха с 0,2% през август и се намират на нивата си от края на 2009

13:34 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британският пазар на имоти остава статичен в края на лятото

Пазарът на жилищни имоти във Великобритания остана в застой през лятото, като цените се задържаха в близост до нивата си от края на 2009 г. заради ниската активност на купувачите.

Това показа последното проучване на пазара, направено от банката Halifax Bank of Scotland, която е един от най-големите ипотечни кредитори в страната.

От него става ясно, че цените на жилищата във Великобритания са се повишили леко през август, което е вторият им пореден месечен ръст. Те обаче остават много близо до нивата си от декември 2009 заради отчетеното поевтиняване на имотите през пролетта и в началото на лятото.

Средната цена на жилищен имот се е увеличила с 0,2% спрямо август до близо 168 хил. лири. Пазарните очаквания бяха за спад от 0,3% на месечна база. В сравнение с миналогодишните си нива жилищата са поскъпнали с 4,6%, което е по-малко спрямо годишната инфлация от 4,9% през юли и 6,3% през юни.

Жилищата на Острова поскъпваха в продължение на седем поредни месеца от юни 2009 г. до януари тази година, подкрепени от по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули за икономиката. През декември 2009 цените им отбелязаха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г.

След това ценовите нива започнаха да се колебаят заради по-ниската активност на пазара, който остава статичен и в края на лятото. Анализаторите на Halifax уточняват, че цените на британските жилища са с 0,5% под нивата си от края на миналата година в момента и вероятно ще останат непроменени през тази година.

В сравнение с пика на пазара през август 2007 г. имотите са поевтинели с 16 на сто, става ясно още от проучването на банката, което се базира на цените на жилищата, закупени с ипотечен кредит, отпуснат от Halifax.

Отделни данни на Британския статистически офис показаха, че фабричното производство на страната се е увеличило за трети пореден месец през юли. Индексът на фабричното производство се е повишил с 0,3 на сто спрямо юни и в унисон с пазарните очаквания.

Индексът на индустриалното производство, който следи фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, на свой ред нараства с 0,3% на месечна база през юли, след като през юни се сви с 0,5 на сто.

Фабричното производство е нараснало с 4,9% на годишна база, а индустриалното – с 1,9 на сто. Това е знак, че производственият сектор може да подкрепи растежа на британската икономика през третото тримесечие.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с най-бързите си темпове за последните повече от десет години, но въпреки това състоянието на пазара на труда и недвижими имоти остава лошо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още