IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка подкрепя продажбата на селскостопанска земя на чужденци

Институцията обаче посочва, че подобни действия може и да се окажат рискови и да засегнат местното население

09:56 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка подкрепя продажбата на селскостопанска земя на чужденци

Световната банка подкрепя практиката на някои страни да продават големи площи селскостопанска земя на чуждестранни инвеститори. Институцията обаче призовава тези страни да изискват от инвеститорите увеличаване на производителността в селското стопанство и подобряване на живота на заетите в него, съобщава Financial Times.

В дългоочаквания си доклад за селскостопанските територии банката предупреждава, че при продажбата на селскостопанска земя има значителни рискове. Сред тях са „ограниченото признаване на правата на местните“ и „високоцентрализираните процеси на взимане на решения“.

Банката е била доста внимателна в подкрепата на подобен род продажби с оглед повишаването на селскостопанското производство в бедните държави, като същевременно с това предупреждава за рискове от противоречиви инвестиции. Като цяло обаче институцията показва по-положителна нагласа по въпроса от тази, демонстрирана от други международни организации.

„Когато се извършва правилно, окрупняването на селското стопанство предоставя на бедните страни възможности за развитие“, се казва в доклада. Институцията обаче се противопоставя на инвестициите, които може да доведат до изселване на местното население от обработваемите земи.

Световната банка предлага кодекс на поведение на инвеститорите и приемащите държави, който се състои от седем основни принципа. Сред тях са спазване на местното право, осигуряване на сигурност на храните, осигуряване на прозрачност и добро управление, консултации със засегнатите страни, отговорни инвестиции, опазване на социалната и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още