IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат 50% ръст на непродадените нови апартаменти в Букурещ

Общо 27% от завършените апартаменти в Букурещ през полугодието са празни, смятат специалисти

11:21 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитат 50% ръст на непродадените нови апартаменти в Букурещ

Броят на непродадените апартаменти ново строителство в Букурещ отчете годишен ръст от 48% през през първото полугодие на 2010 г.

В края на юни 2010 г. техният брой бе 3700 апартамента, което е близо 50% повече в сравнение с броя им в края на 2009 г., сочи проучване за пазара на румънската столица на консултантската компания Colliers.

„Търсенето не се движи успоредно с обема на завършените [апартаменти] през последните 18-24 месеца“, коментира Андра Туртой, мениджър Продажби на жилищния комплекс Ten Blocks, който е един от проектите, предложили значителен брой нови апартаменти на пазара.

Според Туртой това е основната причина все повече от апартаментите ново строителство да остават празни.

Според проучването към края на първото полугодие броят на завършените апартаменти е достигнал 13 500, което означава, че около 27% от тях в момента са празни.

„През февруари ние предложихме на пазара 130 апартамента за продан, като 40 от тях са все още празни“, казва Туртой. „Те са основно доста големи тристайни апартаменти.“

По данни на румънските медии цените на апартаментите в Букурещ са отчели средно понижение от 9% за първите шест месеца на годината. За някои региони на столицата то достига 19%.

През април бе обявено, че цените на жилищата в Букурещ вече са спаднали с 40 до 50% за някои региони. Тогава експертите смятаха, че пазарът ще се размрази единствено ако цените паднат още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още