IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден интерес към соларни панели сред собствениците на жилища на Острова

През август с панели на покрива са се сдобили общо 2257 жилищни имота във Великобритания спрямо 1700 през юли и 1400 през юни

12:31 | 01.09.10 г.
Рекорден интерес към соларни панели сред собствениците на жилища на Острова

Рекорден брой британци са монтирали соларни панели на домовете си през август, сочат данни на енергийния регулатор Ofgem, цитирани от BBC.

През миналия месец с панели на покрива са се сдобили общо 2257 жилищни имота спрямо 1700 през юли и 1400 през юни.

Собствениците на общо над 6600 жилища са решили да поставят панели от април насам, когато беше променена държавната схема за стимулиране на британците, които сами генерират електроенергия чрез възобновяеми източници.

Вместо предишната система, съгласно която собствениците имаха възможност да кандидатстват за субсидии, с които да покрият част от разходите за панелите, сега се предвижда заплащане на специална тарифа на собствениците за срок до 25 години, както и изкупуване на неизползваната от тях енергия.

Според изчисления на неправителствената организация в енергийния сектор Energy Saving Trust покупката и монтажа на соларни панели на Острова обикновено струва между 6 хил. и 12 хил. паунда в зависимост от размера им.

Тези, които собствениците на жилища най-често избират, се състоят от осем панела и могат да генерират до 2,5 киловата. Те струват между 10 хил. и 12 хил. паунда.

От организацията изчисляват, че подобни панели могат да генерират около 700 паунда на година от специалната тарифа, както и да спестяват по около 100 паунда на година от сметките за енергия. В допълнение хората могат да спечелят чрез продажба на неизползваната енергия на националната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още