IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Египетски милиардер строи нов курорт в швейцарските Алпи

Сами Сауирис не е единственият инвеститор в района, руската Mirax Group и катарският предприемач Barwa Real Estate също имат проекти за нови курорти в Алпите

11:31 | 01.09.10 г.
Андермат и планирания курорт. Визуализация: www.andermatt-swissalps.ch
Андермат и планирания курорт. Визуализация: www.andermatt-swissalps.ch

Склонният на риск египетски милиардер Сами Сауирис преобразява малко швейцарско село в луксозен курорт, който един ден може да стане конкурент на известния курорт Вербие, пише Bloomberg.

Компанията на Сауирис Orascom Development Holding AG планира да инвестира около 1,5 млрд. долара в Андермат в строителството на луксозни хотели и голф игрище. Плановете му ще удвоят броя на ски пистите и ще вдъхнат нов живот на алпийското село, което е загубило около една пета от жителите си през изминалото десетилетие.

Най-евтините жилища от проекта на Сауирис се продават срещу 1,2 млн. швейцарски франка (1,1 млн. долара). Първите апартаменти в селището, разположено покрай живописната ж.п. линия от Зермат до Сен Мориц, ще са готови в края на 2013 г. или началото на 2014 г. От Orascom очакват по-голямата част от купувачите да не са от Швейцария.

53-годишният Сауирис е натрупал състоянието си от жилищно строителство в Близкия изток. Сега залага на това, че инвестицията в Андермат ще успее да се конкурира за привличането на скиори с по-известни курорти като Вербие, Сен Мориц или Зермат.

Плановете му са за изцяло ново градче в съседство до селото, което има 1350 жители, с размера на 200 футболни игрища с голф игрище, спортен център, 490 апартамента и шест луксозни хотела.

Андермат е най-скъпият нов курорт в швейцарските Алпи, четири пъти по-скъп от планираната инвестиция на Mirax Group в проекта Le Village Royal близо до Кран Монтана. Руската строителна компания на Сергей Полонски планира да вложи около 400 млн. франка в курорта, който включва стотици луксозни апартаменти, ски вили и хотелски комплекс.

Катарският предприемач Barwa Real Estate Co. пък инвестира 300 млн. франка в Бюргенщок над езерото Люцерн в изграждането на спа курорт с 400 стаи, който включва и 60 жилищни единици с хотелски услуги.

Предвижда се курортът на Сауирис да създаде 2 хил. работни места в Андермат, чиято икономика е разчитала десетилетия наред на швейцарската армия. Планините над селото са като крепост, обсипани с бункери и подземни тунели, част от швейцарската национална защита до края на Студената война. След серия от съкращения Швейцария вече не се е нуждаела от алпийската си крепост, нито пък Андермат.

Именно тук се намесва Сауирис. Той купува земята, ненужна на армията, и печели местната подкрепа през 2007 г. с обещание да построи курорт, който да създаде заетост за местните, без да нанесе щети на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още