IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трудни времена за ирландските хотели

Заетостта е паднала до 54%, някои хотели решават да ограничат загубите и да затворят, а други свалят цените, за да останат в бизнеса

15:55 | 31.08.10 г. 2
Трудни времена за ирландските хотели

Хотел Glashaus в Дъблин беше сред символите на облагородяването на един от най-престъпните квартали на ирландската столица. Днес той е празен и със спуснати капаци на прозорците, пише Bloomberg.

Предприемачът Лиъм Карол открива бутиковия хотел в западната част на града преди три години по време на пика на десетгодишния бум на пазара на имоти. Днес кредиторите са поели контрола над голяма част от империята на Карол, а Glashaus е затворен, както и разположеният наблизо Tallaght Cross Hotel.

„Въпросът е кой ще оцелее до последно“, коментира Пол Галахър, президент на федерацията на ирландските хотелиери в Дъблин. „Със забавянето на корпоративните пътувания и задълбочаването на рецесията бързо стана ясно, че имаме огромен проблем.“

Най-малко 200 хотела са били открити по време на десетгодишния икономически бум на Ирландия, създавайки излишък от стаи и планини от задължения. Някои решават да ограничат загубите и да затворят, а други свалят цените, за да останат в бизнеса.

Заетостта на ирландските хотели е паднала до около 54% през 2009 г., което е най-ниското ниво от началото на 80-те години на миналия век, сочат данните на федерацията. През 2007 г. по време на пика на пазара заетостта е била 64%.

Броят на посещенията в Ирландия е паднал с 20% за две години до края на юни 2010 г., сочат данни на държавната статистика.

Хотелите имат банкови заеми в размер на близо 7 млрд. евро, според данни от сектора.

60% от заемите за хотели, отпуснати от Allied Irish Banks Plc, вторият по големина кредитор в страната, се следят внимателно или са проблемни, съобщи управляващият директор Колм Доърти по-рано през август. Британската Lloyds Banking Group Plc, която е сред най-големите кредитори на ирландски хотели, съобщи този месец, че се изтегля от страната.

Много хотели, открити през периода от 1997 г. до 2007 г., получиха данъчни облекчения, като условието за тях е да останат отворени най-малко седем години. Такива хотели свалят цените, за да останат отворени, което се отразява и на бизнеса на по-старите хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 13 години
еми да отлитаме към Марс тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Края на света, какъвто го познаваме, наближава. "И послените ще станат първи" Скоро парите няма да стурват нищо. Света се променя нима не го виждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още