IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да предприеме нови мерки, ако пазарът на имоти не се охлади

Усилията на правителството да ограничи ръста на цените на имотите започват да дават резултати, пише People's Daily

12:41 | 31.08.10 г.
Китай може да предприеме нови мерки, ако пазарът на имоти не се охлади

Усилията на китайското правителство да ограничи ръста на цените на имотите започват да дават резултати, а ако пазарът не поддаде на опитите за охлаждане, правителството би трябвало да наложи още мерки, пише People's Daily, вестникът на управляващата комунистическа партия, цитиран от Ройтерс.

Според коментара намаляващите обеми на сделките сочат, че „жилищните цени ще започнат да показват ясни спадове“.

„Резултатите от корекция на пазара на имоти ще станат по-ясни и ще има повече нови проекти, които следват пазарните тенденции и ценообразуването им ще е разумно, навлизайки на пазара на относително ниска цена“, пише вестникът.

Китайското правителство предприе редица мерки, насочени срещу спекулантите на пазара на имоти, по-рано тази година, като повиши депозитите по ипотеките и ограничи кредитирането за строителни предприемачи заради опасения, че растящите цени може да създадат балон, който да се пръсне внезапно. Ръстът на цените се забави през последните месеци, а играчи в сектора очакват скоро да има понижения.

Жилищните цени в най-големите градове ще паднат с 10-15%, прогнозира миналата седмица Уан Шъ, председател на Vanke, най-голямата публична компания за жилищно строителство, цитиран от местни медии.

Ако пазарът противостои на мерките за охлаждане, тогава правителството трябва да реагира с още мерки, пише People's Daily, определяйки въпроса като тест за усилията на правителството да подобри условията за живот на хората.

„Ако корекциите не успеят да окажат влияние известно време, трябва да се стартират следващи мерки в подходящ момент“, пише в коментара.

Китай би трябвало да „поддържа подходящо ниво на инвестиции в сектора на имотите, за да увеличи предлагането“, е мнението на държавна изследователска организация. Задържането на инвестициите би довело просто до по-високи жилищни цени, прогнозират от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още