IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските банки помогнали на повече собственици на жилища от Обама

Банките в САЩ предоговарят условията по близо два пъти повече заеми чрез свои инициативи за предотвратяване на принудителни отнемания от програмата на държавната администрация

18:14 | 30.08.10 г.
Щатските банки помогнали на повече собственици на жилища от Обама

Американските банки изглежда осъзнаха, че принудителното отнемане на жилища от длъжници, които не успяват да погасяват ипотеките си, може би не е в интерес на нито една от страните. Затова увеличават броя на заемите с предоговорени условия, така че клиентите им в затруднение да са в състояние да си плащат вноските, пише CNN Money.

Оказва се, че банките предоговарят условията по близо два пъти повече заеми чрез свои инициативи за предотвратяване на принудителни отнемания, отколкото съгласно програмата за достъпност на жилищата на администрацията на Барак Обама, известна като HAMP (Home Affordable Modification Program).

Преди обаче да се зарадват, собствениците на жилища би трябвало да разгледат по-внимателно условията на предложенията на банките за предоговаряне, смятат застъпници за правата на потребителите в САЩ. Много от предложенията може да не са толкова добри като HAMP, която понижава месечните вноски до 31% от доходите преди облагане с данъци.

„Не знаем дали са устойчиви на базата на месечни плащания“, казва Джон Снайдер, управител на програми за предпазване от принудително отнемане на жилища в NeighborWorks America. Той допълва, че банките не предоставят много информация за своите програми за предоговоряне. „Не сме сигурни какво да мислим.“

Намаление на лихвите и главницата

Американските банки са критикувани от дълго време, че не помагат достатъчно на изпадналите в затруднение собственици на жилища. Напоследък обаче те обръщат повече внимание на своите програми в момент, в който планът на Обама получава много критики заради неефективността си.

Компаниите за обслужване на заемите са реализирали близо 644 хил. т. нар. „постоянни модификации“, т.е. променени заеми, през първата половина на годината спрямо 332 хил. подобни промени, направени по държавната програма, сочат данни на Hope Now, консорциум от компании за обслужване на ипотеки, инвеститори и жилищни консултанти.

„Огромната част от предоговарянето на ипотеките се случва извън HAMP“, заяви през юни Майк Хейд, съпрезидент на Wells Fargo Home Mortgage.

Около 78% от собствените програми на банките за предоговаряне на ипотеките включват намаление на лихвите и главницата, според данните на Hope Now.

Застъпници за правата на потребителите призовават банките да намалят главниците, защото много собственици дължат много повече по ипотеката си, отколкото струва имотът им. Банките избягват да намаляват баланса по заемите и на практика нито една програма, субсидирана от държавата, не включва тази стъпка, отчасти защото Fannie Mae и Freddie Mac не позволяват това. Двата ипотечни гиганта гарантират голяма част от заемите, които отговорят на условията на HAMP.

Извън плана на Обама обаче банките започват да приемат с повече готовност намаленията на главници.

От Wells Fargo например съобщиха миналата седмица, че са намалили главници за над 3,1 млрд. долара по близо 60 хил. предоговорени заема през последните 18 месеца. За да помогнат на кредитополучателите си, от банката ползват комбинация от корекция на главницата, намаление на лихвата и удължаване на сроковете.

За разлика от държавната програма, промените на банките могат да са най-различни, като са налични малко подробности за тях. Според жилищни консултанти сред тях има и такива с неизгодни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още