IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайци изместват руснаците като най-активни на жилищния пазар в Лондон

Купувачите с чуждестранна валута все още се радват на благоприятни условия на пазара на първокласни жилища в британската столица

13:57 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайци изместват руснаците като най-активни на жилищния пазар в Лондон

Китайските купувачи се очаква да изместят руските инвеститори като най-активните играчи на пазара на луксозни жилища в централен Лондон, сочи нов доклад.

Това се дължи на бързия ръст в брой на супербогатите граждани на Китай.

Купувачите с чуждестранна валута все още се радват на благоприятни условия на пазара на първокласни жилища в Лондон, тъй като британският паунд е все още сравнително по-слаб от редица други национални валути, се казва в доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

В престижния лондонски квартал Уестминстър, където средните цени на жилищата вече се върнаха на нивата си отпреди рецесията, слабият паунд означава, че жилищата са с 36% по-евтини за японските купувачи. Купувачи от други страни като Хонконг, САЩ, Саудитска арабия и ОАЕ могат да очакват имотите да са с до 25% по-евтини.

Интересът от страна на международни инвеститори доведе до силни шест месеца за първокласния сегмент на жилищния пазар в британската столица. Обемът от сделки значително се понижи, а ценовите нива в някои квартали отчетоха ръстове от 20, дори 23%.

Британските заможни купувачи също се очаква да се възвърнат на пазара, като потенциални инвеститори от Ситито започват да правят все повече запитвания.

Ограниченото предлагане в квартали като Хампстед, Нотинг Хил и Саутбанк привличат все повече внимание, тъй като потенциалните купувачи започват да се оглеждат и извън традиционните „златни“ региони като Уестминстър, Кенсигтън и Челси, сочи проучването.

По някои данни, що се отнася до луксозните жилища ново строителство в Лондон китайските инвеститори вече са се превърнали в основната група купувачи.

От друга страна, ново проучване сочи, че запитванията от страна на британски купувачи относно имоти на чуждестранните пазари са се понижили средно с 37% от 2008 г. насам. За България понижението е с 64%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още