IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабо възстановяване при наемите на индустриални площи в Европа

Първоначални признаци на възстановяване се наблюдават на основните пазари в ЦИЕ, където нивата на незаетост като цяло са се стабилизирали

12:25 | 25.08.10 г.
Слабо възстановяване при наемите на индустриални площи в Европа

В отражение на нестабилните икономически условия възстановяването на пазара на наеми на индустриални площи в Европа остава скромно и неравномерно. Въпреки това наемните нива на първокласни площи в по-голямата част от 26 пазара, обхванати в анализ на консултантската компания King Sturge, вече изглежда са се стабилизирали, като само пет от тях отчитат спад на наемите през второто тримесечие в сравнение с 11 през първото.

На основните пазари в Западна Европа наемите като цяло остават стабилни и през следващото тримесечие се очакват малко корекции. Съществуват и изключения от тази обща картина като Дъблин, където наемите са се понижили с около 11% през второто тримесечие и се очакват още понижения през втората половина на годината.

На тези локации, където наемите продължават да падат, темпът на спад се е забавил. Например в Мадрид наемите на първокласни площи са паднали с 3% през второто тримесечие след намаление от 5% през предходното.

На малкото пазари като Амстердам, където наемите са се повишили през второто тримесечие, е твърде рано да се говори за "устойчиво завръщане към ръст", смятат консултантите.

Първоначални признаци на възстановяване се наблюдават на основните пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където нивата на незаетост като цяло са се стабилизирали. След спад през първото тримесечие наемите в Чехия и Полша са се задържали без изменение през второто. В Будапеща е регистрирано увеличение след понижение през първото. Наемателите там обаче продължават да получават различни бонуси и отстъпки.

Краткосрочната перспектива пред пазара на наеми в Европа остава смесена. Повечето пазари очакват малко корекции на наемите през третото тримесечие, но определени локации ще отбележат ръст към края на годината.

Доходността от първокласни индустриални площи продължава да отчита компресия на много пазари в Западна Европа. Тя се обяснява предимно с добро инвеститорско търсене в комбинация с ограничено предлагане на първокласни площи. Доходността се е понижила с 25-50 базисни пункта на редица пазари, сред които Париж и Франкфурт.

В ЦИЕ доходността остава стабилна в основните центрове, но има недостиг на сделки. Очаква се обаче доходността като цяло да се понижи леко през годината. На някои пазари като хърватския този процес вече е започнал, като доходността в Загреб се е понижила с 25 базисни пункта през второто тримесечие до около 9,25% към средата на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още