IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на чернозем в област Добрич значително превишава предлагането

По трима кандидат-купувачи се конкурират за един масив земя в областта, сочат наблюдения на брокери

10:21 | 25.08.10 г.
Търсенето на чернозем в област Добрич значително превишава предлагането

Търсенето на чернозем в Добричко през това лято чувствително превишава предлагането, но причината не е в сравнително високата цена на пшеницата, а в комплекс от фактори, коментираха от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти, цитирани от БТА.

За един масив наддават поне трима кандидат-купувачи, посочи Нели Василева, управител на агенция за имоти. По думите й земеделието в региона не е усетило икономическата криза, собствениците на земя получават добри ренти, а сделките с обработваеми земи, за разлика от покупките на апартаменти и вили, не са кредитирани от банки и не бележат големи маржове.

В последните месеци наред с арендаторите активни играчи на пазара на земя са физически лица, които разполагат със свободни финансови средства и най-често търсят да купят по 50-150 декара, коментира председателят на сдружението на агенциите Павлина Тодорова.

Заможни столичани намират за по-изгодно да вложат пари в чернозем, вместо да ги държат в банка при ниска лихва или да купят вила. Земята носи добри доходи и арендаторите вече не си позволяват да заобикалят закона, коментира Тодорова, която е и управител на агенция за имоти.

Парцели се търсят активно в почти целия регион - в селата Овчарово, Свобода, Славеево, Одърци, Пчелино, Приморци, Безводица, Поп Григорово, посочват брокерите.

Цените са нараснали спрямо пролетта и в най-голяма степен зависят от категорията на земята, от размерите на имота и каква рента се плаща в района, пояснява Тодорова. По думите й търсенето е най-голямо в района на Балчик, където сделките вървят от 350 до 700 - 800 лева за декар. В землището на Каварна цените за декар това лято достигат до 500 - 650 лева, а край Генерал Тошево - до 400 - 650 лева, уточняват експертите.

Забелязва се по-голямо търсене и на селски дворове с къщи. Купувачи са готови да броят за добри места от 1,5 - 3 декара около 25 хил. - 30 хил. лева, за да разположат пчелни кошери.

При сравнително добрите ренти, които получават собствениците на земя, сега продават само хора, които са изпаднали в крайна нужда. Всеки втори, който предлага нива, е закъсал с банков кредит, посочва шефът на браншовата организация на брокерите.

Причините за свитото предлагане са комплексни. В региона вървят естествени процеси на комасация на земята и няма как да се повторят масовите продажби от 1997-2000 г. Сред дребните собственици продължава упорито да върви слухът, че ако решат да продават, трябва да предложат имота си най-напред на арендатора, въпреки че законодателят вече отхвърли тази възможност, казва Тодорова.

Незнанието на собствениците на земя, че могат свободно да се договарят при продажба, спира пазара, потвърждава и управителят на друга агенция за имоти Костадинка Добрева. По думите й по-голяма пречка за покупко-продажбите обаче са десетгодишните договори за аренда, които много собственици на земя са сключили и са заплашени от жестоки неустойки, ако решат да се разделят с бащиното наследство.

Според експертите ако тон пшеница се задържи или надхвърли 300 лева, арендаторите ще разполагат с по-голям финансов ресурс и наесен могат да провокират пазара на земя, предлагайки по-добри оферти „купува“.

Постигнатите вече цени на парцелите едва ли ще отбележат някакво движение в края на стопанската година, смятат управител на агенция. Според данните му в някои райони вече са се върнали равнищата от пиковата 2007 г. Имаме реална сделка за масив от 80 декара край Балчик при цена 820 лева за декар, казва Василева. Подобна тенденция вече се забелязва и в землището на Генерал Тошево, където масивите са сред най-плодородните, а отношенията между собственици и ползватели на земя са добре уредени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още