IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забавяне на британския пазар на имоти носи лоши новини за европейския

Великобритания падна по-бързо при настъпването на кризата и поведе Европа във възстановяването. Възможно е отново да застане начело, при това в посока надолу

17:26 | 23.08.10 г.
Забавяне на британския пазар на имоти носи лоши новини за европейския

Ако се съди по последните данни от европейски компании за бизнес имоти, ръстът на стойностите на имотите бързо се забавя, докато наемите и търсенето показват признаци на спад на някои пазари, пише Wall Street Journal.

Според данните на анализаторската компания Investment Property Databank стойностите на имотите във Великобритания са нараснали с 15,4% от август 2009 г. насам и с около 7% тази година. Ръстът на цените обаче се забавя през последните четири месеца, като през юли е едва 0,2% спрямо преходния месец.

Повече от година вече инвестициите в бизнес имоти се възползват от ниски лихви, а на някои ключови пазари - и от увеличение на приходите от наем. Във Великобритания конкретно изготвените оценки на имоти нараснаха рязко миналата година.

На хоризонта обаче може би се задават облаци. „Очакваме някои компании с активи с по-ниско качество и по-краткосрочни договори за наем да отчетат спад на стойностите“, казва Харм Мейер, директор на отдела за проучвания на имоти в Европа в J.P. Morgan Chase & Co. в Лондон. „Очакваме лек спад, но не и за качествените активи или такива с дългосрочен наем.“

Анализаторите наблюдават внимателно стойностите на имотите във Великобритания, защото този пазар падна по-бързо, когато настъпи кризата през 2007 г. и поведе Европа, когато пазарните оценки започнаха да се възстановяват към средата на миналата година. Според последния доклад за капиталовата възвръщаемост от имоти на CB Richard Ellis, стойностите на имотите в Европа, с изключение на Великобритания, са се повишили с 0,3% през второто тримесечие на 2010, което е първият ръст на стойностите на континентална Европа от стартирането на индекса през декември 2007 г.

Възможно е обаче Великобритания отново да заеме водещата си роля, този път сочейки надолу.

На пазара изглежда има консенсус, че стойностите на британските имоти ще нараснат общо с около 2,5% тази година. Предвид това, че те вече се повишиха с 6 до 7%, изглежда, че стойностите на имотите са на път да паднат, обяснява Андрю Барбър, директор международни оценки в CBRE.

Притесненията на инвеститорите, че най-силната част от възстановяването може да е отминала, като се изключват евентуални нови стимули за пазара на имоти, натежават на акциите на компаниите за имоти. Индексът FTSE EPRA/NAREIT Europe за акции от европейския сектор на имоти е нараснал с едва 0,2% досега тази година.

„Накъде ще поемем оттук?“, пита Ленард Гайгер, асоцииран портфолио мениджър в Cohen & Steers, компания за инвестиции в Лондон. „За да растат, компаниите ще трябва да се развиват и да правят придобивания.“

Признаци на стагнация вече започват да се виждат в балансите на европейски компании за имоти. Наскоро British Land PLC отчете, че ръстът на стойността на портфолиото й от имоти се е забавил значително до 1,4% през тримесечието до края на юни. Този бавен ръст идва след увеличение от 16% за предходните две тримесечия.

„Оценките се повишиха по-бавно това тримесечие, отразявайки отчасти една по-несигурна икономическа перспектива“, коментира Крис Григ, главен изпълнителен директор на British Land през журналисти на 4 август при представянето на резултатите. „Оценките няма да нарастват толкова бързо. Що се отнася обаче до ръст на наемите, сме доста оптимистични. Това е функция на „неголямо предлагане“.

Макар и засега да са малцинство, някои компании за имоти в Европа започнаха да отчитат спад на нетната стойност на активите в своите портфейли. Холандската компания за търговски имоти Wereldhave NV отчете 0,2% спад на нетната стойност на активите за трите месеца до 30 юли след две тримесечия на умерен ръст.

И въпреки че като цяло се наблюдава по-широко възстановяване в Европа от втората половина на миналата година насам, някои пазари остават под натиск. В Белгия например компанията за имоти Cofinimmo SA продължава да отчита намаляваща нетна стойност на активите си. Стойността на нейното портфолио, което включва предимно офиси в Брюксел, се е понижила с 1% през второто тримесечие.

„Нивата на незаетост на площите все още са много високи в Брюксел, около 12%“, казва Ингрид Даерден, директор връзки с инвеститорите в Cofinimmo. „Белгийският пазар на имоти все още не е достигнал дъното.“

Като безопасни убежища се очертават търговските имоти в Германия и Скандинавия. През първата половина на 2010 инвестициите на немския пазар на търговски имоти са нараснали с 88% до 4,1 млрд. евро. Международните инвеститори са формирали 52% от инвестициите в търговски центрове в Германия, според данни на CBRE. Инвестициите в Скандинавия пък са нараснали с 63% до 1,4 млрд. евро през първото полугодие.

За разлика от тях инвестициите в търговски имоти на Острова са намалели с 12% до 5,1 млрд. евро, а тези в търговски центрове в Испания – с 27% до 1 млрд. евро. Във Франция е отбелязан ръст на вложенията в търговски площи с 33% до 1,1 млрд. евро, а в Италия увеличението е с 38% до 697 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още