IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българите работят по-дълго от румънци и унгарци, за да купят апартамент

Един българин трябва да работи средно 285 месеца за апартамент от 60 кв. м, при положение че отделя цялата си заплата за тази цел

16:01 | 23.08.10 г.
Българите работят по-дълго от румънци и унгарци, за да купят апартамент

За да купи апартамент с площ от 60 кв. метра, един българин трябва да работи средно около 285 месеца, или 23,7 години, а един унгарец - почти два пъти по-малко. В Румъния това би отнело средно 222 месеца, или 18,5 години, изчисляват анализатори, цитирани от румънското издание Gandul.

Изчисленията са направени, като се предполага, че купувачите могат да заделят цялата си средна месечна заплата за тази цел. Не се предоставя информация относно размера на средните заплати в съответните държави или цените на апартаментите, които са ползвани за сравнението. Цитират се обаче данни на портала numbeo.com, според които цената на квадратен метър за апартамент в центъра на Букурещ е 1300 евро, а в центъра на София достига 1400 евро.

Миналата седмица от полската компания за имоти Home Broker изчислиха, че София, Букурещ и Варшава са трите най-скъпи столици в Европа, ако се направи сравнение между това колко печели средният им жител спрямо цената на жилищните имоти.

Все по-малко румънци успяват да спестяват, за да си купят жилище, а банките все по-трудно ще дават кредити за апартаменти, пише още румънското издание. Увеличението на данък добавена стойност в страната от юли се очаква да намали покупателната способност, вследствие на което цените на жилищата ще продължат да спадат в средносрочен и дългосрочен план, твърдят анализатори.

Най-големи намаления се очаква да бъдат отчетени при цените на старите апартаменти. „Трудно е да се даде конкретна цифра, но вероятно намалението няма да е само от 2-3%, а по-скоро 5, 10 или 15%“, смята Адриан Кривий, служител на консултантската компания „Дариан“.

„В Букурещ и големите градове, където има инвестиции и работни места, поевтиняването ще бъде в по-незначителна степен, но в по-малките градове, където пазарът на работните места е ограничен, намалението на цените на жилищата ще бъде по-голямо“, отбелязва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още