IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на жилищния пазар в САЩ може да върне икономиката в рецесия

Ако принудителните отнемания на имоти продължат да се натрупват и натискат цените на жилищата, това би могло да върне икономиката в рецесия, прогнозират експерти

11:59 | 23.08.10 г.
Спад на жилищния пазар в САЩ може да върне икономиката в рецесия

Жилищният пазар изведе САЩ от седем от последните осем рецесии в страната. Този път обаче може да убие възстановяването, пише Bloomberg.

Продажбите на жилища в Щатите се сринаха след изтичането на срока на данъчните кредити за купувачите на имоти през април. Оттогава водената от производството експанзия, която започна през втората половина на 2009, започна да отслабва, докато молбите за помощи при безработица растат, а поръчките в заводите намаляват.

„Ако принудителните отнемания на имоти продължат да се натрупват и натискат цените на жилищата, това би могло да върне икономиката в рецесия“, коментира Силия Чен, икономист в Moody’s Analytics Inc. „Жилищният пазар и по-широката икономика са тясно свързани.“

Разходите за жилищно строителство и обзавеждане са формирали около 15% от брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, по данни на Moody’s Analytics. Освен това пазарът на имоти може да повлияе непряко на потребителските разходи. Когато жилищните цени растяха в средата на първото десетилетие на 21 век, хората се възползваха от увеличената стойност, за да купуват коли и да ходят на екскурзии. След спада на цените собствениците на имоти загубиха този буфер и започнаха да ограничават разходите.

Според медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, утрешният доклад на базираната в Чикаго Национална асоциация на брокерите на имоти (NAR) ще покаже, че продажбите на съществуващи жилища през юли са паднали с 12,9% спрямо юни, което би било най-голямото месечно понижение през 2010 г.

Продажбите на нови домове, които формират по-малко от една десета от сделките с жилища в САЩ, са останали миналия месец на второто най-ниско ниво в историята, прогнозират икономистите относно данните на търговското министерство, които трябва да бъдат публикувани на 25 август.

Собствениците на имоти изпитват затруднения да запазят домовете си. Една от всеки седем ипотеки е била непогасявана или имотът е бил в процес на принудително отнемане през първото тримесечие, което е най-високият дял от 1979 г., откогато се следят данните, според американската Асоциация на ипотечните банкери. Над 1 млн. американски домакинства вероятно ще загубят домовете си заради просрочени ипотеки тази година, сочат данни на RealtyTrac Inc.

Усилията на правителството да помогне не се оказаха особено успешни. От общо 1,31 млн. заема, които са били модифицирани съгласно програмата на администрацията на Барак Обама за достъпност на жилищата, 48% са били отменени до края на юли, според данните на финансовото министерство. Над половината от всички модифицирани заеми са били просрочени отново в рамките на 12 месеца.

Инвентарът от жилища, които евентуално скоро ще бъдат предложени за продажба, или броят на принудително отнетите имоти и тези с просрочени ипотеки, е бил 7,3 млн. към първото тримесечие, според Лори Гудман, анализатор в Amherst Securities Group LP. Когато тези имоти излязат на пазара, цените ще попаднат под натиск, а купувачите ще чакат по-изгодни сделки.

Жилищните цени в САЩ паднаха с 33% от пика си от юли 2006 г. до дъното от април 2009 г., според индекса S&P/Case-Shiller за 20 големи града в страната. Възможно е те да паднат с още 20% до 2012 г., ако икономиката отново изпадне в рецесия, смята Чен от Moody’s Analytics.

Според проучване от юли 1,9% от участниците в него планират да купят дом в идните шест месеца, което е близо до отчетеното през декември 27-годишното дъно от 1,7%.

Жилищното строителство и продажбите на имоти са били начело в излизането от предишните седем рецесии за периода от 1960 г. насам, според ипотечния застраховател PMI Group Inc. Продажбите на нови жилища са се подобрявали средно 8 месеца преди началото на икономически ръст, а началното строителство на еднофамилни къщи се е подобрявало седем месеца преди възстановяването.

Това не се случи при последната рецесия. Продажбите на нови жилища се понижиха през пет от осемте месеца преди икономическата експанзия да започне през втората половина на 2009 г. Началното строителство се сви през два от седем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още