IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Топ бизнес имотите в САЩ - „горещи“ в петгодишен план, в Европа - „топли“

Нов индекс определя къде цените на имотите са привлекателни за инвеститорите

10:25 | 18.08.10 г.
Топ бизнес имотите в САЩ - „горещи“ в петгодишен план, в Европа - „топли“

Първокласните бизнес имоти в САЩ и Азиатско-тихоокеанския регион са оценени по-привлекателно в петгодишен срок от тези в Европа и Великобритания, сочи нов индекс, цитиран от Ройтерс.

Индексът на консултантската компания DTZ, който измерва справедливата стойност на имотите, дава на перспективата пред американските първокласни имоти т. нар. „горещ“ рейтинг от 89 точки по скала от 0-100, спрямо „топлите“ 49 точки за Европа (включително Великобритания), „студените“ 38 за Великобритания и „горещите“ 67 за Азиатско-тихоокеанския регион.

Тримесечният индекс оценява 180 пазара на бизнес имоти от цял свят. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-атрактивен е пазарът за инвестиции, обясняват индекса от компанията.

DTZ оценява справедливата стойност на пазарите на имоти, като сравнява годишната възвръщаемост, която инвеститорите могат да очакват за петгодишен период на избрания пазар, с приблизително изчислена и коригирана спрямо риска желана възвръщаемост за същия пазар. Последната пък се определя на базата на петгодишни британски правителствени облигации, като се отчетат разходите и рискът, свързани с инвестициите в имоти.

„Правейки това сравнение, сме в състояние да оценим дали пазарът е надценен, или подценен“, посочват от компанията.

Пазари, определени като „горещи“, са тези, на които имотите се оценяват с най-малко 5% под справедливата стойност в петгодишната времева рамка, докато „студени“ са пазарите, където цените са с 5% или повече над справедливата стойност. „Топлите“ пазари попадат между тях.

„Индексите се базират на количествена оценка на това дали ценообразуването на 180 отделни пазара (определени по град и сегмент) са привлекателни за инвеститорите и дават насоки кои региони и сегменти предлагат най-добра стойност“, обясняват от компанията.

Глобалният индекс на всички сегменти регистрира „горещите“ 62 точки, като 76 от пазарите, които влизат в него, постигат „горещ“ рейтинг, 71 - „топъл“ и 33 - „студен“.

От 20 първокласни пазара във Великобритания „горещ“ рейтинг получават офисите в лондонското Сити и търговските площи в Уест Енд в Лондон и в Манчестър. Повечето от „студените“ пазари на Острова са извън столицата.

В глобален аспект търговските площи са най-атрактивният сегмент, като той получава 73 точки, а петте най-привлекателни локации от него са Лос Анджелис, Чикаго, Сингапур, Уест Енд и Хонконг.

Сегментът на индустриалните площи получава 58 точки, като топ пет при него са Сингапур, Антверпен, Хонконг, Барселона и Хамбург.

Първокласните офиси получават оценка от 56 точки, а начело са Сан Франциско, Хонконг, Токио, Лос Анджелис и Чикаго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още