IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Правителствената помощ е жизненоважна за пазара на жилища в САЩ

Шефът на Pimco е убеден, че без гаранциите на правителството ипотечните кредити ще станат недостъпни

18:38 | 17.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Правителствената помощ е жизненоважна за пазара на жилища в САЩ

Американските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac трябва да бъдат обединени в единна структура, контролирана от правителството. Такова е мнението на съоснователя на най-големия фонд за инвестиции в облигации в света – Pimco, Бил Грос.

Според Грос спирането на правителствените гаранции върху ипотечните кредити би направило ипотеките недостъпни за голяма част от обществото. Именно гаранциите са основното нещо, с което двете компании се занимават, обясняват от CNBC.

“Без гаранциите на правителството, лихвените проценти ще бъдат със стотици базисни пунктове по-високи, което ще се отрази силно негативно на ипотечния пазар за години напред”, заяви днес Грос по време на конференция, организирана от американското финансово министерство.

Конференцията е първа от поредицата стъпки, които министерството предвижда за преструктуриране на ипотечния пазар. Неговият размер е 11 трлн. долара, а до момента за спасяването на Fannie и Freddie са отделени близо 150 млрд. долара.

Финансовият министър Тимъти Гайтнър призова за фундаментална промяна в структурата на двете компании, но за момента не е дал предложение как да се случи това.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ако лихвите са ниски винаги ще има опасност да се получи това, което се получи през последните години - спекулации и балони. Ниските лихви всъщност не водят до по-добри цени, а до по-голяма печалба за строителните предприемачи за сметка на по-малка печалба за банките. Крайният потребител плаща едно и също и в двата случая, а именно толкова колкото е решил и/или може да си позволи. Само дето при ниски лихви ще плаща повече главница (повече печалба за строителите), а при високи ще плаща повече лихви (повече печалба за банките). Спорно е кое е по-добро. Дори може би е по-добре (както се видя) лихвите да са по-високи за да са по-малко спекулациите. Така и банките ще си носят рисковете, а не правителството чрез някакви гаранции. То много хубаво правителството да гарантира печалбите на строителите, ама тогава възниква въпроса "защо само на тях?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
varna
преди 13 години
И тоз тарикат петимен да прави бизнес под крилото на държавата. Държавни гаранции, ама долара ще стане 5 броя за едно пукнато евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още