IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няколко съвета за покупката на имот на търг

Какво е най-важното, което да имаме предвид, преди и по време на търга за имоти

13:05 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Няколко съвета за покупката на имот на търг

Покупката на имот на търг става все по-популярна в редица страни през последните години. Тъй като покупката на имот на търг се различава значително от традиционния процес, FT Money е изготвил списък от няколко съвета за това какво купувачите трябва да имат предвид преди търга.

1. Проучване на имота и оглед

От съществено значение е имотът, обект на търга, да бъде видян преди провеждането на търга. Покупката на имот без оглед представлява значителен риск, казва Найджъл Луис от Findaproperty.com.

Експертите съветват също имотът да бъде видян повече от веднъж, като на огледа е добре да се вземе и строителен специалист, който да прецени какви разходи ще са необходими за ремонт, ако има такива.

2. Професионален съвет

Имотът би трябвало да бъде разгледан и от професионален оценител, за да може купувачът да знае точно с какъв имот си има работа. Ако все пак купувачът загуби търга разходите за оценка на имота ще отидат напразно.

По мнението на Крис Колман-Смит, директор Жилищни търгове в консултантската компания Savills, по-опитните купувачи предпочитат да водят със себе си строителен специалист или оценител, който да ги придружи по време на огледа и да ги консултира за имота, отколкото да плащат за специална оценка.

Също така добра идея е да имате предвид адвокат, който да има готовност да довърши процеса по покупката. Помолете вашия адвокат да разгледа документите на имота, от който се интересувате. Конкретен имот може да има някои тежести, които евентуално да имат отражение на неговата цена.

3. Уточнете финансите си

Според Колман-Смит финансите са основната разлика между покупката на търг и обикновената покупка.

Например във Великобритания в момента, в който имотът бъде обявен за продаден, купувачът трябва да плати незабавно 10% от сумата. Останалата част от нея трябва да бъде преведена на продавача в рамките на 28 дена.

Ако използвате ипотечно финансиране, е важно да имате принципна уговорка за ипотеката с вашия кредитор преди това. Това обикновено изисква и официална оценка на имота от кредитора.

4. Допълнителни аспекти за подготовка

Добра идея е да проверите резултатите от предишни търгове, за да добиете представа как се продават подобни имоти, съветва изданието.

Добре е също да се посетят няколко търга, за да се усети пулсът на пазара.

„Не наддавайте на вашия първи търг! Идете поне на два и само гледайте“, съветва Луис. „Това е евтин и лесен начин да научите играта, без да рискувате парите си.“

5. В деня на търга

Проучете дали са направени някакви промени при имотите или условията непосредствено преди търга. Също така е важно да се изслушат всички съобщения, които се правят от организаторите преди началото на търга.

6. Наддаване

Атмосферата и въодушевлението по време на търга може да накара много хора да платят много повече за даден имот, отколкото биха искали. Според съвета на Луис, след като сте избрали имота, който искате да купите, разберете каква е неговата стойност и след това при наддаване се придържайте към вашата максимална цена.

След като сте решили каква е вашата максимална цена, имайте предвид, че ориентировъчната цена, обявена за имота, е много по-близка до най-ниската цена, която продавачът е готов да приеме, отколкото до цената, на която всъщност ще бъде продаден имотът.

7. Непродаден имот

Ако имотът, за който наддавате, не може да достигне исканата от продавача цена и остане непродаден, изданието съветва участниците да се свържат директно с продавача или с неговия брокер и да отправят предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още