IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането за имоти на Острова с най-голям тримесечен спад от 1987

Спадът показва, че банките започват да взимат активни мерки относно проблемните кредити в своите портфейли, смятат специалисти

10:35 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането за имоти на Острова с най-голям тримесечен спад от 1987

Най-новите данни от Английската централна банка показват, че банковото кредитиране в паундове за пазара на имоти през второто тримесечие на 2010 г. е отчело спад от 3,5 млрд. паунда, след като показа леко подобрение през първото тримесечие.

Това представлява най-големият тримесечен спад от началото на статистиката през 1987 г., се посочва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Общата сума на кредитирането достигна до 244 млрд. паунда към края на юни.

Банковата експозиция към сектора във Великобритания се понижи от 11,8% в средата на 2009 г. до 11,2% към края на второто тримесечие. Показателят се очаква да отчете още спад в краткосрочното бъдеще, тъй като банките ще продължават да управляват своята експозиция към недвижими имоти и да търсят решение за портфейлите си от проблемни активи.

Все пак тези статистики не представляват непременно нежелание от страна на банките да кредитират пазара на имоти, смятат някои специалисти. Банков кредитен ресурс все още е на разположение за инвеститорите, които купуват първокласни имоти.

Данните показват обаче, че банките започват активно да взимат мерки относно проблемните кредити в своите баланси.

По думите на Бари Осилая, директор Корпоративни финанси в JLL, това е позволило на банките да започнат да понижават стойността на някои от своите активи – процес, който е необходим за излизането от някои от проблемните кредитни позиции.

„Въпреки че данните на Английската централна банка показват, че кредитирането за имоти се е понижило, това показва, че кредиторите бавно започват да решават своите проблеми. В средносрочен до дългосрочен план това е добра новина за британските имоти“, коментира той.

„Въпреки това в краткосрочен план кредитният пазар се очаква да остане ограничен до първокласните активи и нетното кредитиране може да продължи да се понижава.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още