IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румънски банки с ултиматум към компании за имоти да си изплатят кредитите

Две румънски банки си искат кредити за над 6 млн. евро от компании за имоти в затруднено положение

13:29 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Румънски банки с ултиматум към компании за имоти да си изплатят кредитите

Няколко румънски банки са поставили ултиматуми към израелски компании да си изплатят кредитите, които са получили за финансиране на проекти за имоти.

Alpha Bank и Bancpost са изпратили известия до компаниите относно кредити за над 6 млн. евро, които компаниите не могат да обслужват, тъй като са спрели изграждането и продажбите на апартаментите върху парцелите, закупени с отпуснатите средства, и нямат продажби, с които да покриват вноските си, пише специализираното издание ZF.

Компаниите Profit Building и New Horizon, които са обявили планове за изграждане на над 1000 апартамента в Румъния, трябва да върнат 1,5 млн. евро на Alpha Bank, като част от заем за близо 3 млн. евро, получен за покупката на терен в източната част на Румъния.

Компанията Intercolony Investments пък има заем от 5,2 млн. евро към Bancpost, чийто падеж настъпва сега.

„Това не е всеобща ситуация“, обясняват представители на Bancpost, цитирани от изданието.

„Компаниите за развитие на имоти, както всички други компании, изготвят бизнес планове в зависимост от редица параметри, които отчитат пазара и ситуацията на самата компания. Има ситуации, в които тези бизнес планове не могат да бъдат следвани според очакваното, за което има множество причини – както вътрешни, така и външни фактори. За предпочитане е доброволно споразумение. Въпреки това, когато ситуацията го изисква, може да се прибегне и до събиране [на вземанията] по съдебен ред“, обясняват същите представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още