IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae обяви най-малката си загуба за последните три години

Американският държавно-спонсориран ипотечен кредитор е загубил 1,2 млрд. долара през второто тримесечие в сравнение с близо 15 млрд. долара загуба преди година

17:22 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fannie Mae обяви най-малката си загуба за последните три години

Американският държавно-спонсориран ипотечен кредитор Fannie Mae обяви най-малката си тримесечна загуба за последните три години, което загатва, че занапред вероятно ще се нуждае от по-малка държавна помощ, отколкото са прогнозирали правителствените експерти.

Компанията, която заедно с Freddie Mac предоставя финансиране за почти 90% от ипотечните кредити в САЩ, е излязла на загуба от 1,2 млрд. долара през второто тримесечие в сравнение с отрицателен финансов резултат от 14,8 млрд. долара преди година.

Загубата й за първите три месеца на тази година възлезе на 11,5 млрд. долара, припомня Financial Times.

Намаляването на загубата е добра новина за ипотечния кредитор на фона на все още лошото състояние на пазара на недвижими имоти в САЩ и ще улесни усилията на президента на САЩ Барак Обама за реформа в ипотечния сектор, твърдят анализатори.

В средата на август бизнес моделът на Fannie Mae и Freddie Mac ще бъде преразгледан от правителството и се очаква да се превърне в следващият разгорещен политически дебат във Вашингтон, след финансовата и здравната реформа в САЩ.

Експерти от сектора са на мнение, че финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър умишлено е отлагал реформата в жилищния сектор през последната година, за да не разклати допълнително и без това крехкото състояние на ипотечния пазар.

Загубите на Fannie Mae може отново да започнат да се увеличават, в случай че цените на жилищата отново тръгнат надолу. Според ръководството на финансовата компания жилищата ще поевтинеят още малко до края на тази година, преди да се стабилизират през 2011 г.

От Fannie Mae уточняват, че новите ипотечни заеми се представят много по-добре от тези, които са били отпуснати в периода от 2005 г. до 2008 г. по време на кредитния бум в страната. Именно те продължават да са главен източник на загубите на Fannie Mae.

Провизиите на банката за загуби от проблемни кредити и принудително отнети имоти намаляват до 4,9 млрд. долара през второто тримесечие в сравнение с 11,9 млрд. долара през първото. Делът на просрочените ипотечни заеми пада до 4,99% към 30 юни в сравнение с 5,47% в края на март.

Fannie Mae и Freddie Mac бяха приватизирани от американското правителство през 2008 г. и оттогава те получиха общо 145 млрд. долара финансова помощ от парите на данъкоплатците.

Като част от споразумението с държавата те трябва да плащат дивиденти на финансовото министерство на САЩ. През разглежданото тримесечие сумата им за Fannie Mae възлиза на 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още