IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски държавен фонд иска портфолио от имоти на Харвардския университет

China Investment Corp. се е насочил към имоти за общо около 500 млн. долара

16:51 | 06.08.10 г.
Китайски държавен фонд иска портфолио от имоти на Харвардския университет

Китайският държавен фонд China Investment Corp. (CIC) е в напреднали преговори с дарителската фондация на Харвардския университет за покупката на дяловете й в шест фонда за недвижими имоти с фокус върху САЩ за около 500 млн. долара, пише Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса.

Сделката би последвала ангажимент, поет от CIC, да инвестира 1 млрд. долара във фондове, управлявани от Brookfield Asset Management, и 1 млрд. долара в Cornerstone Real Estate Advisers, казват източниците. Представители на CIC, Харвардския университет, Brookfield и Cornerstone са отказали коментар.

Сделката отразява усилията на CIC, който е на стойност 300 млрд. долара, да разпредели капитала си, след като остана по-скоро наблюдател по време на глобалната финансова криза. С повече наличен капитал от който и да било друг инвеститор в света, CIC вече увеличава дела на инвестициите си в по-високорискови активи.

Ходът също така е в контраст с изтеглянето от пазара на бизнес имоти от страна на много американски институционални инвеститори като Харвард, които срещат затруднения с големите си инвестиции, направени в сектора в годините на бума.

Сделката се очаква да бъде финализирана до няколко месеца, въпреки че все още има възможност да не се реализира, тъй като условията й не са окончателно определени, казват източниците.

Китайският фонд подбира внимателно момента за навлизане на американския пазар на бизнес имоти, за да избегне грешката да плати твърде висока цена. Бизнес имотите в страната днес са особено привлекателни за чуждестранните инвеститори, защото цените са близо до 20-годишно дъно, а през следващите години настъпва падежът на дългове за имоти за над 1 трлн. долара. Това създава големи главоболия за американските собственици на имоти и кредитори, но и възможности за инвеститорите с достатъчно налични средства.

От 2009 г. насам Harvard Management Co., която управлява дарителската фондация на университета на обща стойност 26 млрд. долара, се опитва да намали портфолиото си от имоти, което се оценява на 5,4 млрд. долара.

Други чуждестранни инвеститори също се възползват от ниските цени на американските бизнес имоти. През второто тримесечие инвеститори от Канада, Южна Корея, Холандия, Кувейт и други държави са придобили небостъргачи и други имоти в САЩ за общо около 2,2 млрд. долара, което е над пет пъти повече в сравнение с година по-рано, по данни на Real Capital Analytics.

Въпреки това сегашният приток на чуждестранен капитал все още бледнее в сравнение с нивата от 2003 г. до началото на 2008 г. Чуждите инвестиции през третото тримесечие на 2007 г., когато е пикът на американския пазар на бизнес имоти, например са били за общо около 8,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още