IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителни проекти по света застрашени от поскъпване на суровините

„Забележителна съгласуваност“ се наблюдава в цените на строителството на развитите пазари в ЕС

13:30 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Строителни проекти по света застрашени от поскъпване на суровините

Някои строителни компании по света може да имат значителни проблеми със завършването на строителните проекти, които са започнали, поради нарастващите цени на суровините, които понижават до голяма степен или напълно заличават техните печалби. Това е мнението на Питър Мадън, мениджър за континентална Европа и Северна Африка в консултантската компания EC Harris.

Цените на строителството в много точки по света бяха замразени или се понижиха през последната година, тъй като ефектът от глобалната криза продължава да оказва влияние върху обема от строителни проекти, което логично води до понижени печалби и по-ниски цени за компаниите в сектора, добавя Мадън.

Според проучване на компанията цената на строителните работи в София и през 2010 г. продължава да бъде една от най-ниските в Европа.

Като цяло на развитите пазари в ЕС се наблюдава „забележителна съгласуваност“ в цените на строителството, като нивата в Германия, Франция, Белгия и Италия са почти напълно съпоставими с тези във Великобритания, която условно е избрана за сравнителна основа с коефициент от 100 пункта.

Единственото изключение е Испания, която все още продължава да се бори с тежка вътрешна финансова криза и в която строителната индустрия бе значително засегната от високите нива на свръхзастрояване преди кризата. Цените на строителството в Испания са около 75% спрямо тези във Великобритания, което ги прави сходни и дори по-ниски от нивата в някои от по-развитите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Шест години след голямата вълна на разширение на ЕС ценовите нива в ЦИЕ също показват големи сходства, въпреки че са значително по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Преди 2008 г. голям брой от тези страни в ЦИЕ бяха облагодетелствани от голям приток на чуждестранни инвестиции от строителни предприемачи, които се стремяха да се установят на развиващите се пазари.

Кризата обаче накара много от тези компании да се преосмислят своите стратегии и в някои случаи да се оттеглят, оставяйки банките и финансовите институции в притежание на полузавършени проекти, за които на пазара няма почти никакво търсене.

Въпреки държавните помощи, понижението в заплатите и спадът в печалбите са довели до значително поевтиняване на строителните работи в редица страни от региона.

В резултат на това разходите в Босна, Македония, Словакия и Украйна са почти наполовина по-евтини от тези във Великобритания.

В Чехия те са на нива от 63% от цените на Острова, в Хърватска – 71% и в Полша – около 75-80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още