IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Дубай с 4% спад през второто тримесечие

Това е първото намаление на цените спрямо предходно тримесечие за последните 12 месеца, но все пак на годишна база се регистрира ръст от 7%

12:25 | 06.08.10 г.
Цените на жилищата в Дубай с 4% спад през второто тримесечие

Цените на жилищните имоти в Дубай са паднали с 4% през второто тримесечие спрямо първото, отчитат от консултантската компания Colliers International, цитирани от Arabian Business.

От компанията посочват, че това е първото намаление на цените спрямо предходно тримесечие за последните 12 месеца и допълват, че „предстоящото жилищно предлагане и спадът на приходите от наем вероятно ще окажат низходящ натиск върху цените на имотите“.

За първото тримесечие индексът на компанията отчете ръст от 2% спрямо последното тримесечие на миналата година.

Консултантите очакват, че около 33 хил. нови единици ще излязат на пазара до края на годината, по-малко от първоначално прогнозираните 41 хил. заради отложени проекти.

„Вече има над 340 хил. жилищни имота в Дубай със средна заетост от 87%, като в бъдеще се очакват понижения“, прогнозира регионалният директор на компанията Ян Албърт.

„Пазарът просто не може да абсорбира допълнителното предлагане, освен ако не нарасне населението и/или темпът не се забави.”

Албърт предупреждава също, че резкият спад на наемите е направил притежаването на имот по-малко привлекателно за инвеститорите.

Индексът на Colliers се базира на данни за ипотеки, отпуснати от няколко финансови институциии. Данните сочат също 7% ръст на жилищните цени на годишна база, както и 15% повишение на общия брой сделки с имоти спрямо предходното тримесечие.

Цените на апартаментите са паднали с 5% спрямо предходното тримесечие, на вилите – с 3%, а на градските къщи – 8%.

От друга компания в сектора – местната Asteco, отчетоха, че цените на имотите в Дубай остават стабилни през второто тримесечие, докато наемите продължават да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още