IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията с имотни деривати на най-ниското си ниво от 4 години и половина

От сектора обаче са оптимистично настроени за активността през третото тримесечие

14:57 | 04.08.10 г. 2
Търговията с имотни деривати на най-ниското си ниво от 4 години и половина

Обемът на глобалната търговия с имотни деривати падна до най-ниското си тримесечно ниво от четири години и половина през второто тримесечие на тази година, сочат данни, цитирани от Ройтерс.

От Investment Property Databank, която поддържа индекс за дериватите, търгувани на базата на нейни продукти, отчита обем от 300 млн. паунда (464 млн. долара) за периода от април до юни, което отговаря на очакванията за нов спад на активността през тримесечието.

Обемите на търговия намаляват с 38% спрямо 483 млн. паунда през първото тримесечие и с 67% спрямо 907 млн. паунда през четвъртото тримесечие на 2009 г., сочат данните.

„Намаленото ниво се очакваше предвид икономическите несигурности, пред които са изправени финансовите и имотните пазари, но отразява също и това, че ценообразуването е по-близо до прогнозите на много инвеститори, което намалява спекулативните сделки“, казва Ник Скарлс, председател на групата Investment Property Forum.

Имотните деривати са договори, базирани на очаквани движения на цените на недвижимите имоти, измервани през надежден индекс. Те дават възможност на пазарните участници като банки или компании за имоти да коригират или защитят експозицията си към класа активи по по-евтин и по-ефективен начин от покупката и продажбата на сгради.

Скарлс очаква обемите на търговия с дериватите да отразяват нестабилните настроения на по-широкия финансов пазар, но остава оптимист, че активността ще се възстанови през следващото тримесечие.

„В краткосрочен план има ясни сигнали, че цените на имотните деривати се придвижват към ниво, което вероятно ще е атрактивно за спекулантите и инвеститорите, които считат, че е трудно да са намери физическия продукт на „справедлива“ цена“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Сори, грешка... Забележката беше по друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ало, редакторите - за САЩ ли става въпрос или за Китай? Или и за двете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още