IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебанията на британския жилищен пазар продължават

Цените на жилищата се повишиха неочаквано през юли след четирите поредни месеца на спад преди това

09:44 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колебанията на британския жилищен пазар продължават

Цените на жилищата във Великобритания изненадващо се увеличиха през юли, след като намаляваха през предишните четири месеца. Това показаха последните данни на един от най-големите ипотечни кредитори в страната Halifax Bank of Scotland.

Средната цена на жилищен имот се е увеличила с 0,6% спрямо юни до 167 425 лири при очакван спад от 0,4 на сто. В сравнение с миналогодишните си нива жилищата са поскъпнали с 4,9%, което е значително по-малко от годишната инфлация от 6,3% през юни и 6,9% през май.

Жилищата на Острова поскъпваха в продължение на седем поредни месеца от юни 2009 г. до януари тази година, подкрепени от по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули. През декември цените им отбелязаха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г.

След това обаче те започнаха да се колебаят заради по-ниската активност на пазара, продиктувана от високата безработица, както и заради увеличеното предлагане. Според проучването на Halifax цените на жилищата ще останат до голяма степен непроменени до края на тази година.

Към 9:30 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5934 долара, като лирата поевтинява с 0,1% от началото на деня. Утре в 14:00 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Английската централна банка, като според пазарните анализатори основният лихвен процент в страната ще остане на рекордно ниското си ниво от 0,5%, до което се понижи през март 2009 г.

Според експертите на Halifax ниските лихвени проценти по ипотечните кредити през последната година са намалили тежестта на обслужването на ипотечния дълг на домакинствата. Докато през 2007 г. делът на средната ипотечна вноска от разполагаемия доход на домакинство е бил 47%, той се е понижил до 30% през второто тримесечие на тази година.

Това е по-ниско и от средното дългосрочно съотношение от 37% за последните 25 години, което според Halifax ще е ключов фактор при търсенето на жилища през тази година.

Задачата на Английската централна банка да балансира между ниските лихвени проценти и инфлацията става все по-трудна, тъй като индексът на потребителските цени расте с повече от заложения таван от 3% на годишна база през последните четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още