IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австриец първи залага на изкуствения архипелаг „Светът“ след застоя

Йозеф Клайндийнст започна строителството на "Сърцето на Европа" - луксозни вили и хотели върху няколко острова

11:02 | 03.08.10 г.
Австриец първи залага на изкуствения архипелаг „Светът“ след застоя

Австрийският предприемач Йозеф Клайндийнст първи започва строителство на архипелага от изкуствени острови до Дубай, известен като „Светът“ (The World), след продължилото две години пълно замразяване на дейностите по проекта, съобщи Bloomberg. 

Неговият проект е наречен „Сърцето на Европа“ и включва няколко острова. Единият от тях - “Швеция”, ще бъде копие на европейски градски център и ще предлага климатизирана улица за бягство от пустинната жега. На близкия „Монте Карло“ пък е планиран плажен бар. Проектът на стойност 3,1 млрд. дирхама (840 млн. долара) е заобиколен от около 300 незастроени и ненаселени острова.

„Дубай има нужда от ваканционни имоти“, казва в интервю с агенцията Клайндийнст, който е главен изпълнителен директор на семейната Kleindienst Group, относно остров „Германия“. „Ако разгледате пазара в Дубай, не виждам търсене на имоти, различни от ваканционни от много години.”

Дубайската компания Nakheel PJSC, която построи и изкуствените острови във формата на палма, приключи създаването на архипелага „Светът“ в Персийския залив през януари 2008 г. През септември настъпи кредитната криза, която засегна инвестициите в имоти и остави предприемачите, закупили острови, без средства да ги застроят. Nakheel преустанови работа по всичките си проекти след срива на цените, а компанията майка Dubai World натрупа огромни задължения.

45-годишният Клайндийнст е уверен, че търсенето на луксозни вили и хотели, които строи, е достатъчно силно, за да се противопостави на двугодишния спад на пазара на имоти.

След като през 2006 г. закупи шест острова, Клайндийнст отлага старта на строителството повече от година покрай срива на пазара на имоти. Той казва, че е намалил инвестициите в осем държави, за да плати за този проект. Компанията е подготвила земята за изграждането на 20 вили, плажния клуб и хотелите на островите „Германия,” „Австрия” и „Швейцария”.

Единствената зеленина в района са палмовите дръвчета около дворец, построен от емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, на остров „Гренландия“.

Въпреки че имената на държавите като цяло съответстват на разположението им на картата, самите острови не наподобяват като форма държави или градове.

Проектът предвижда и хотел за младоженци със собствен параклис за венчавки на остров „Австрия“. Клайндийнст планира да отвори остров „Монте Карло“ за Нова Година с парти в плажния клуб. Собствениците са платили между 1,9 млн. и 5,5 млн. долара за вилите на остров „Германия“, 12 от които са продадени, казва той.

Ще последват и други

Веднага щом е започнала работата по „Сърцето на Европа“, собственици на други острови са се свързали с Клайндийнст с въпроси за плановете му, казва той.

„Гледат нас, за да видят дали ще успеем да изкараме пари оттук“, посочва той. “В момента, в който видят, че успеем, ще ни последват.”

Дубайският предприемач и агенция за имоти AA Properties, собственик на остров „Тайван“ планира да започне строителството на 12 плажни вили и три къщи там по-късно тази година, казва партньорът в компанията Жерон ван дер Геер.

Nakheel е продала приблизително 60% от проекта, уточняват от компанията. Други собственици планират да почнат строителство на своите острови тази година, казват още оттам, без да предоставят повече подробности.

Съживяването малко вероятно

Мартин Колхасе, базиран в Дубай анализатор в Moody’s Investors Service, не мисли, че търсенето на луксозни вили е достатъчно силно, за да се противопостави на падащия пазар на имоти в Обединените арабски емирства.

„Проектът „Светът“ вероятно е тясно свързан с това, което се случва с потребителското доверие и пазара на имоти в емирствата“, коментира той. „Предвид това, че не очакваме съживяване в идните 12 до 18 месеца, мисля, че е малко вероятно да има съживяване на проекта „Светът.”

Клайндийнст споделя, че е доволен, че засега е сам.

„Трябва да бъдем подготвени за факта, че съседните острови ще са празни няколко години. Празният остров не е нещо лошо за нас. Би ни се отразило, когато на съседните острови тече строителство”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още